H Appleby είναι ένα εμπιστευτικό δικηγορικό γραφείο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, το οποίο εξειδικεύεται στη διαμόρφωση συνθηκών μυστικότητας για τις επενδύσεις, τις αγορές και τις καταθέσεις της διεθνούς νομενκλατούρας.

H Appleby είναι ένα εμπιστευτικό δικηγορικό γραφείο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, το οποίο εξειδικεύεται στη διαμόρφωση συνθηκών μυστικότητας για τις επενδύσειςΗ Appleby βρίσκει τρόπους για να «κρύψει» όλα τα ίχνη και γι’ αυτό διαθέτει προσβάσεις σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι, δηλαδή, οξύμωρο να παρακολουθεί κάποιος την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό των διεθνών οικονομικών θεσμών και των κυβερνήσεων μπροστά στην αποκάλυψη για το δίκτυο «Paradise Papers», που έφερε για ακόμη μία φορά στη δημοσιότητα το διεθνές consortium ερευνητικής δημοσιογραφίας. Για παράδειγμα, το νησί Man είναι ένας βράχος στα βρετανικά νερά, το οποίο είναι γνωστό από την ιστορία μόνο και μόνο για τις βροχές που πέφτουν σε αυτό.

Ένας γκρίζος βράχος με μαύρες αποχρώσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το νησί να διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο με χιλιάδες λίαρ τζετ στον κόσμο και μερικές άλλες χιλιάδες υπερπολυτελή σκάφη αναψυχής, το μικρότερο των οποίων υπερβαίνει τα 80 μέτρα;

Κάθε λίαρ τζετ είναι μία offshore. Μιλάμε, δηλαδή, για πολλές χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες θεωρητικά και στα χαρτιά εδρεύουν στο νησί Man. Παρακάτω στο στενό της Μάγχης υπάρχει ένα άλλο μικρό σύμπλεγμα νησιών, τα οποία είναι γνωστά από το σχέδιο των πουλόβερ που κατασκευάζονται σε αυτά. Το όνομα των νησιών αυτών είναι Τζέρσεϊ. Δεν μιλάμε για την Καραϊβική ούτε για τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Nήσος ManΜιλάμε για τα βρετανικά νησιά στην καρδιά της Ευρώπης και σε εμβέλεια ελέγχου της περίφημης κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θεωρητικά και στα χαρτιά επίσης είναι ο «Κέρβερος» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και όμως, αυτός ο «Κέρβερος» φαίνεται πως δεν αντελήφθη ότι ο βασιλικός οίκος της Αγγλίας ή όπως υπογράφει η Ελισάβετ σε άψογα νορμανδικά «Reine d’ Angletaire» κατάφερε να διαθέτει μερικά δισεκατομμύρια στερλίνες σε ειδικά επενδυτικά funds στις Μπαχάμες και στα νησιά Cayman.
 
Ο πασίγνωστος στις λέσχες των λαμπρών VIP του κόσμου, ο πιλότος της Formula 1 Luis Hamilton, είναι ένας από αυτούς που χρησιμοποίησε το δικηγορικό γραφείο Appleby για να κρύψει τα εισοδήματά του αποφεύγοντας τη φορολόγησή τους, αλλά και για να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ, παρακαλώ. Δεν του έφτανε η φοροαποφυγή, αλλά ήθελε και τα ρέστα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο πρίγκιψ διάδοχος της Σ. Αραβίας, ο Σαλμάν, ο οποίος πριν από τρεις ημέρες φυλάκισε δεκάδες πρίγκιπες και υπουργούς του βασιλείου της Σ. Αραβίας για διαφθορά. Ο πρίγκιψ Σαλμάν αγόρασε από γνωστό Ρώσο ολιγάρχη ένα ταπεινό σκάφος πάνω από 400 πόδια, με ένα πολύ σεβαστό αντίτιμο. Ωστόσο, το πέρασε από το δικηγορικό γραφείο Appleby και μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας στη Μάλτα κατάφερε ο ταπεινός πρίγκιψ να εισπράξει και αυτός επιστροφή ΦΠΑ.

Κάπως έτσι γίνονται τα πολλά λεφτά, όπως έλεγαν οι παλαιοί στην Ελλάδα, κουνώντας το κεφάλι τους με νόημα.

Στη Γαλλία, οι αιφνιδιασμένοι αρμόδιοι ασχολούνται με την τερατώδη φοροδιαφυγή του οίκου Dassault, με τον οποίο συνδεόταν τόσο στενά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Και τον αναφέρουν, τον Νικολά Σαρκοζί, διότι πριν από πολλά χρόνια είχε υποστηρίξει με πάθος πως «οι φορολογικοί παράδεισοι τελείωσαν για πάντα». Ήταν τότε που ταξίδευε στο τζάμπα με τα λίαρ τζετ που η ίδια η εταιρεία κατασκευάζει, αλλά και με τα πολυτελή γιοτ που η ίδια η εταιρεία Dassault διαθέτει στους πελάτες της, ξεναγώντας τους στις πιο όμορφες ακρογιαλιές του πλανήτη.

Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια το διεθνές consortium ερευνητικής δημοσιογραφίας αποκάλυπτε τα «Panama Papers», ο κομισάριος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μοσκοβισί, είχε δηλώσει μελαγχολικά πως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να αντέξουν πια αυτήν την κατάσταση, με τους υπόγειους διαδρόμους φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι του κόσμου. Από τότε, βέβαια, η Κομισιόν δεν έκανε τίποτα για αυτό.

Πώς να το κάνει άλλωστε; Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επί πολλά έτη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Ποιος, άραγε, θυμάται την περίφημη «Λίστα του Λουξεμβούργου», η οποία κάποια στιγμή έφτασε και στην Ελλάδα. Ουδείς τη θυμάται. Και όμως, το κρατίδιο αυτό, μεταξύ Βελγίου, Γαλλίας και Γερμανίας, είναι ένας απόλυτα ασφαλής μηχανισμός διακίνησης μαύρου ή μαυρογκρίζου χρήματος.

Ο κ. Γιούνκερ το ξέρει καλά. Όπως και ο κ. Μοσκοβισί.

Γιατί, άραγε, ήλθαν στην επιφάνεια τα «Paradise Papers»; Και πώς η αποκάλυψη με τη διαμεσολάβηση των χάκερ, λέμε τώρα, συμπίπτει χρονικά με το απόλυτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών της αμερικανικής διακυβέρνησης;

Tζορτζ ΠαπαδόπουλοςΠροφανώς, η σύλληψη του Τζορτζ Παπαδόπουλος, η επικείμενη δίωξη πολλών άλλων στελεχών του επιτελείου Τραμπ και οι αποκαλύψεις των «Paradise Papers» έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Το όνομα αυτού «Βλαντίμιρ Πούτιν».

Αν κάποιος παρατηρήσει την ιεράρχηση των αποκαλύψεων με τα «Paradise Papers», πάνω-πάνω θα συναντήσει τον κ. Ross, υπεύθυνο για θέματα εμπορίου στον Λευκό Οίκο, ιδιοκτήτη εφοπλιστικής εταιρείας η οποία συνεργάζεται με εταιρεία του γαμπρού του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτοί οι δύο αγόρασαν μαζί ένα όμορφο φιλέτο μετοχών της εταιρείας Facebook. Τι είναι η Facebook; Ένα από τα βασικά οχήματα διά μέσου των οποίων διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Θα πείτε και η αποκάλυψη για τη βασίλισσα της Αγγλίας; Σε κάθε σωστή δημοσιογραφική αποκάλυψη παγκοσμίου ενδιαφέροντος χρειάζεται και η χρυσόσκονη.

Ολίγη γκλαμουριά δεν βλάπτει, ασχέτως κι εάν οι παράνομες επενδύσεις του βασιλικού οίκου της Αγγλίας έχουν αρχίσει από την προ-προ-γιαγιά της σημερινής Ελισάβετ από τα κέρδη της εκμετάλλευσης του πλανήτη από τον βρετανικό λέοντα. Προφανώς, και ο μακαρίτης Ντισραέλι, ο μακαρίτης Γλάδστον, ο ίδιος ο Τσόρτσιλ γνώριζαν πάντα πως ο βασιλικός οίκος της Αγγλίας προτιμούσε τις υπεράκτιες επενδύσεις παρά τη φορολογία την οποία όφειλε το Στέμμα. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Η ελληνική παραφυάδα

Σε κάθε διεθνές σκάνδαλο «η Βασίλω είναι πρώτη». Διότι, όπου γάμος και χαρά, οι Έλληνες φοροφυγάδες στήνουν γλέντια. Από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ έχουν ξεκαθαριστεί 49 υποθέσεις, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Προσέξτε, 49 υποθέσεις στις 2.200. Από τη λίστα Μπόργιανς δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε μία. Η λίστα της Ολλανδίας έχει μπει στο αρχείο. Η λίστα του Λουξεμβούργου έχει εξαφανιστεί ως διά μαγείας.

Από τη θηριώδη λίστα των «Panama Papers» ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε είναι ο πανταχού παρών και ως φαίνεται και τα πάντα πληρών σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Πέραν τούτου, ουδέν. Όσον αφορά στα «Paradise Papers», μιλάμε για 130 διευθύνσεις στα βόρεια προάστια, στον Πειραιά και στην Αθήνα, με ολίγη Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο. Τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν και οι διευθύνσεις αυτές οι οποίες θα παραπέμπουν σε κάποιους άσημους δικηγόρους, ταπεινούς συμβολαιογράφους και άγνωστα παρένθετα πρόσωπα, πίσω από τα οποία κρύβονται γνωστά γεράκια της ελληνικής παραοικονομίας.

Στη Γερμανία μετρήθηκαν 1.000 άτομα που ανιχνεύονται στα «Paradise Papers». Στην Ιταλία οι δημοσιογράφοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, προσπαθώντας να ανακαλύψουν στα εκατομμύρια αρχεία της Aplleby τους Ιταλούς φοροφυγάδες. Στην Τουρκία οι δύο «κανακάρηδες» του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ βρίσκονται στην ελίτ των φοροφυγάδων της Appleby μέσω Μάλτας. Στον Καναδά δεν υπάρχει πρώην νυν πρωθυπουργός που να μη φλέρταρε με τον «Παράδεισο» της Καραϊβικής. Το πρόβλημα, ωστόσο, εστιάζεται αλλού.

Στα περίπου 40 πρόσωπα από τη Μαύρη Αφρική που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των «Paradise Papers». Όλοι πρώην ή νυν υπουργοί, υπεύθυνοι ασφαλείας και πρωθυπουργοί των πάμπτωχων κρατών της Αφρικής. Ζάμπια, Ακτή του Ελεφαντοστού, Λιβερία, Κονγκό, Τανζανία, Αιθιοπία, Γουιάνα και η λίστα είναι μακρά. Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν και κλέβουν τις πάμπτωχες κοινωνίες εξάγοντας δισεκατομμύρια.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς πολιτικό. Είναι ακραιφνώς ηθικό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης