Πότε κληρώνει το τζακ ποτ της φορο-λοταρίας

Πότε κληρώνει το τζακ ποτ της φορο-λοταρίας
Για τη μεγάλη φορο-λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, ετοιμάζονται οι πολίτες. Πρόκειται για τη δεύτερη κλήρωση, που αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη που θα γίνει, καθώς θα μοιραστούν όλα τα χρήματα που αντιστοιχούν στους μήνες του 2017 για τους οποίους δεν έγιναν κληρώσεις.Για τη φορο-λοταρία έχει προβλεφθεί ότι θα μοιράζεται κάθε μήνα στους τυχερούς φορολογουμένους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Δηλαδή 1.000 τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ έκαστος.

Στον εφετινό προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, αλλά η μόνη κλήρωση που έχει γίνει είναι αυτή του Νοεμβρίου, δηλαδή έχει δοθεί μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ. Το σενάριο που εξετάζει σοβαρά το Υπουργείο Οικονομικών είναι η κληρωτίδα να πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου και να μοιραστούν στους τυχερούς συνολικά 10 εκατ. ευρώ.

Τα εννέα εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο και το ένα εκατ. αντιστοιχεί στον Νοέμβριο (το εκατομμύριο του Δεκεμβρίου θα κληρωθεί τον Ιανουάριο 2018).

Οι κληρώσεις, όπως προβλέπεται, πραγματοποιούνται με λαχνούς τους οποίους συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τον προηγούμενο μήνα.

Τι θα συμβεί στη μεγάλη κλήρωση;

Οι λαχνοί που θα μπουν στην ηλεκτρονική κληρωτίδα θα αντιστοιχούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο. 

Αντίστοιχα, η μεγάλη κλήρωση των υπόλοιπων εννέα εκατ. ευρώ θα γίνει με λαχνούς που θα βασιστούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.

Η συγκέντρωση και η επεξεργασία όλων των στοιχείων συναλλαγών με κάρτες αυτής της περιόδου αποτελεί μια τεχνική πρόκληση που προσπαθούν από κοινού Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες να αντιμετωπίσουν.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα;

Οι λαχνοί που θα μπουν στην ηλεκτρονική κληρωτίδα θα αντιστοιχούν στις συναλλαγές με κάρτα που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο
Συνολικά 10.000 φορολογούμενοι θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, ενώ στην κλήρωση εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4,5 εκατ. πολίτες.

Ο υπολογισμός των λαχνών των φορολογουμένων γίνεται με βάση τη συνολική αξία των δαπανών τους με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο, όπως είναι οι κάρτες και οι μεταφορές ποσών σε λογαριασμό της επιχείρησης από την οποία πραγματοποιούν αγορές.

Οι λαχνοί υπολογίζονται σύμφωνα με την εξής κλίμακα:

  • για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ
  • για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ
  • για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ
  • για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα 4 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τον αριθμό των λαχνών που έχουν συγκεντρώσει καθώς και αν είναι μεταξύ των τυχερών σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet (www.aade.gr).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, 10:27