Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, λαμβάνοντας πιέσεις από τον λεκτικό “πόλεμο” που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη Συρία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones γνωρίζει “βουτιά” της τάξης των 100 μονάδων ή 0,44% στις 24.297,63 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,31% στις 2.648,33 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,26% στις 7.074,41 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά, μετά από το “άλμα” που σημειώθηκε χθες στην Wall Street, αλλά και την εν γένει ανοδική τάση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας απομακρύνει τους επενδυτές.

Πράγματι, οι αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες είναι διάχυτες στο αμερικανικό ταμπλό, μετά από τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία που έχει πυροδοτήσει μία διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, η οποία σήμερα έχει λάβει τη μορφή ανταλλαγών απειλών.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter, υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, μαρτυρώντας παράλληλα την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ, απαντώντας στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα καταρρίψει τυχόν πυραύλους που θα εκτοξευθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις εναντίον συριακών στόχων, διεμήνυσε:

«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εκτοξευτούν κατά της Συρίας.
Ετοιμάσου Ρωσία, διότι θα έρθουν, ωραίοι και καινούριοι και ‘έξυπνοι’ πύραυλοι. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι με ένα ζώο που σκοτώνει τους ανθρώπους του με χημικά και το απολαμβάνει!».

Στη συνέχεια, άλλωστε, με νέο tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι χειρότερη από ποτέ, και αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Στο “μέτωπο” των επιχειρήσεων, η μετοχή του Facebook χάνει 0,85%, καθώς ο επικεφαλής του τεχνολογικού “κολοσσού” καταθέτει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, μετά από την πρώτη ημέρα κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών, τα οποία έφτασαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Μάρτιο λόγω μιας σπάνιας πτώσης των τιμών της βενζίνης, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% το Μάρτιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, στην πρώτη πτώση από το Μάιο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός, αφού ήταν αδρανής στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, αυξάνεται και πάλι με βραδύ, αλλά σταθερό ρυθμό, προς τον στόχο της Federal Reserve.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης