Συνέντευξη: Μπάμπης Πετράκης

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, είναι η φωνή της Κρήτης στον κόσμο. Ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς οργανισμούς, έχοντας ως μέλη του (ως τριτοβάθμιο όργανο), περισσότερα από 560 Κρητικά σωματεία, ενώνει τους απανταχού Κρήτες, προβάλλει την Κρητική παράδοση αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει προτάσεις, παρεμβάσεις, μελέτες για πλήθος θεμάτων που αφορούν την Μεγαλόνησο και τους Απόδημους Έλληνες, ενώ έχει συμβάλλει καθοριστικά, στην Τουριστική προώθηση και την προβολή της Κρήτης παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, ήταν ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών εως τον περασμένο Αύγουστο, όταν παρέδωσε την Προεδρία στον Μανώλη Βελιβασάκη από την Αμερική. Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες από τον προσωπικό του χρόνο και πάρα πολλά χρήματα τα τελευταία 3 χρόνια, για να προωθήσει σε όλο τον κόσμο την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έχει πολύ σημαντική δράση, με παρεμβάσεις και προτάσεις σε περιφερειακό, κυβερνητικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρότειναν μαζί με τις υπόλοιπες Παγκόσμιες Ενώσεις (όπως πχ. των Ποντίων, των Μακεδόνων, των Θεσσαλών, των Θρακιωτών κλπ.), στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα και αργότερα στον κ. Γεροντόπουλο, την δημιουργία του Υπουργείου Αποδήμων Ελλήνων, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Τσουρδαλάκης δεν είναι σωστό όταν βρίσκονται 7 εκατομμύρια Έλληνες εκτός Ελλάδος να εκπροσωπούνται από μια μικρή Γραμματεία σαν αυτή του Απόδημου Ελληνισμού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και με πρωτοβουλία του Π.Σ.Κ. ανακοινώθηκε η δημιουργία του Γραφείου Απόδημων Κρητών, που θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει τους απανταχού Κρήτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσουρδαλάκης μιλάει με πάθος για την Κρητική παράδοση, την μουσική, τον χορό, αλλά και την Κρητική διατροφή. «Με την δημιουργία του Κρητικού Παντοπωλείου στις 5 ηπείρους, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα Κρητικά προϊόντα και την Κρητική κουζίνα σε όλη την Υφήλιο. Είναι γνωστό, ότι η Κρητική διατροφή, έχει αποδειχθεί η πιο υγεινή διατροφή παγκοσμίως. Εμείς με αυτή την προσπάθεια, αφού γίνεται βέβαια η επίσημη πιστοποίηση των προϊόντων, προωθούμε και προβάλλουμε τα Κρητικά προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σ’ αυτά και η αγορά των ομογενών μας και φυσικά η παγκόσμια αγορά».

«Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα www.wcc.gr την σελίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών», αναφέρει ο κ. Τσουρδαλάκης «δημιουργήσαμε μία νέα σελίδα στο Facebook και συνεχίσαμε, με προσωπικά έξοδα, την έκδοση του περιοδικού «ΚΡΗΤΑΕΙΣ», με κυριότερη θεματολογία την δράση των Κρητικών Σωματείων σε όλο τον κόσμο».

Τώρα, ο κ. Τσουρδαλάκης εύχεται «καλή δύναμη στον Μανώλη Βελιβασάκη και στα νέα μέλη του Δ.Σ του Συμβουλίου, ώστε να συνεχίσουν το έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και να προβάλλουν την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα στα πέρατα της Γης».

Δείτε ακόμη: Η Μελβούρνη των Ελλήνων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης