Έρευνες σε στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, φτάνουν όλο και πιο κοντά στην τελειοποίηση αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «το ιερό δισκοπότηρο» των τροφίμων που παρασκευάζονται για τους στρατιώτες: μια πίτσα που μένει βιώσιμη μέχρι και τρία χρόνια και δεν απαιτεί ψύξη ή κατάψυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεμαχισμένη σε ατομικές μερίδες, που είναι γνωστές και ως «γρήγορο γεύμα». Αυτή τη στιγμή, η «super-pizza» του στρατού είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι στρατιώτες δεν την έχουν δοκιμάσει ακόμα.

Διαρκεί περισσότερο επειδή οι επιστήμονες τροφίμων επεξεργάστηκαν την οξύτητα της σάλτσας και του τυριού, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολη η ανάπτυξη βακτηρίων και η επιβιώσή τους. Έχουν επίσης προστεθεί ρινίσματα σιδήρου στο περιτύλιγμα ώστε να απορροφούν τυχόν εναπομείναντα αέρα εντός της συσκευασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια της έρευνας τους βοήθησε να καταλάβουν τους τρόπους για να εμποδίσουν την υγρασία. Ο επιστημονικός κλάδος που έχει ως αντικείμενο τη μέτρηση της υγρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα, περιλαμβάνει τη χρήση συστατικών που ονομάζονται υγροσκοπικά: η ζάχαρη, το αλάτι και τα σιρόπια κρατούν το νερό και δεν απορροφάται από την ζύμη.

Ο «Jill Bates» ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο, δήλωσε : «Το μόνο πράγμα που θα λείπει από αυτή την εμπειρία είναι ότι δεν θα είναι ζεστό όταν το τρως. Είναι σε θερμοκρασία δωματίου».

Επιμέλεια: Όλγα Φωτιάδου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης