Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων στον πλανήτη, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια απόσταση 1120 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λειτουργεί από το 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Σε αυτή φυλάσσονται 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων, από όλο τον κόσμο και οι μελέτες είχαν δείξει πως ακόμα κι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η κρύπτη θα βρισκόταν και πάλι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Όμως, λόγω του λιωσίματος των πάγων, νερά εισήλθαν στην επτασφράγιστη Τράπεζα και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας μετατράπηκαν σε πάγο.

Μέχρι στιγμής οι σπόροι παραμένουν ασφαλείς -για την ώρα- σε θερμοκρασία αποθήκευσης -18C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσαν στον Guardian εκπρόσωποι της νορβηγικής κυβέρνησης «Δεν σκεφτήκαμε πως οι πάγοι θα έλιωναν και πως θα είχαμε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα την παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση».

Οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης