Ανταπόκριση από Βαρσοβία για το zougla.gr: Σταύρος Μαυρογένης

Η διεθνής κοινότητα έχει συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, για τη 19η Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Χιλιάδες συμμετέχοντες έχουν κατακλύσει το εθνικό στάδιο Narodowy για τις διαπραγματεύσεις εκπροσωπώντας κράτη, την κοινωνία των πολιτών, κοινότητες αυτοχθόνων, επιχειρήσεις, καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η πρώτη μέρα σημαδεύτηκε από την παρέμβαση του Φιλιππινέζου εκπροσώπου στην ολομέλεια της Συνόδου με αφορμή τον κυκλώνα Χαγιαν: «Περιμένω νέα για την τύχη των συγγενών μου. Ο αδερφός περισυλλέγει πτώματα με τα χέρια του παρά το γεγονός ότι δεν έχι φάει εδώ και τρεις ημέρες». Στη συνέχεια δήλωσε ότι θα απέχει από την πρόσληψη φαγητού καθόλη τη διάρκεια της Συνόδου σε συμπαράσταση των συμπατριωτών του που δεν έχουν πρόσβαση στην τροφή, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και η διεθνής κοινότητα να καταληξει σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος του συνεδρίουΈνα δεύτερο ενδιαφέρον στιμιότυπο της πρώτης ημέρας ήταν η δήλωση της Γραμματέα της Σύμβασης Κριστίνα Φιγκιουερες: «Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σας ενημερώνω ότι είμαστε τα πρώτα ανθρώπινα όντα που αναπνέουμε αέρα ο οποίος περιέχει 400 μέρη ανά εκατομμύριο διοξειδίου του άνθρακα». Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη καταλήξει ότι οποιoσδήποτε αριθμός πάνω από τα 350 μέρη ανά εκατομμύριο θα εντείνει και θα ενισχύσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτό του μεγα-κυκλώνα Χαγιαν στις Φιλιππίνες.

Το ζητούμενο στη 19η Σύνοδο της Βαρσοβίας δεν είναι η επίτευξη μια παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα και δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται πρσδοκίες για αυτό. Το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα γίνει αποδεκτή στην 21η Σύνοδο στο Παρίσι το 2015. Τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων παραμένουν για το αν θα προχωρήσουμε σε δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή αν αυτές θα γίνονται σε εθελοντική βάση, καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης της προσαρμογής των αναπτυσσομένων χωρών στις επιπτώσεις της κλιαμτικής αλλαγής.

Το κλειδί των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στα χέρια των μειζόνων ρυπαντών (ΗΠΑ, Καναδας, Αυστραλία αλλά και Κίνα, Ινδία, Ρωσία) που διαθέτουν και τη μεγαλύτερη ισχύ. Το μόνο σίγουρο είναι… αυτό που δήλωσε και η Φιγκιουέρες: «Ο κόσμος είναι έτοιμος για δράση. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας δίνει η Βαρσοβία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σταύρος Μαυρογένης είναι Υπ.Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου και συμμετέχει στη Σύνοδο της Βαρσοβίας στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης