Αναφορά – καταγγελία στον Άρειο Πάγο κατά του δημάρχου Δελφών Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου, κατά του αντιεισαγγελέα Άμφισσας Γεωργίου Βελέτσου – Παπαστεργίου  αλλά και κατά του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών ερευνών.

Το ΠΑΚΟΕ,με πληρεξούσιο δικηγόρο τον γνωστό και έγκριτο Νίκο Διαλυνά, ζητάει από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά περιβαντολλογικό έγκλημα στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών το οποίο επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία στη Φωκίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ο αντιεισαγγελέας Άμφισσας – σύμφωνα με την αναφορά – καθυστέρησε την υπόθεσηΌπως υποστηρίζει το Κέντρο Οικολογικών Ερευνών με στοιχεία που καταθέτει, στην περιοχή έχουν γίνει αναλύσεις πόσιμου νερού από διαφορετικά εργαστήρια, οι οποίες έδειξαν πως σε κάποιες περιοχές το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Παράλληλα κατατίθενται και στοιχεία που αφορούν στη μόλυνση των θαλασσών της περιοχής ( Γαλαξίδι , Ιτέα κλπ). 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως τα αποτελέσματα των ερευνών δόθηκαν στην εισαγγελέα περιβάλλοντος  Αθηνών Πετρούλα Μακρή, έναν χρόνο πριν και παρόλο που διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ο αντιεισαγγελέας Άμφισσας – σύμφωνα με την αναφορά – καθυστέρησε την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, παρέπεμψε με γρήγορες διαδικασίες σε δίκη έπειτα από μήνυση του Δημάρχου Δελφών, τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, καθηγητή Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, με το σκεπτικό της διασποράς ψευδών ειδήσεων. 

Το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό συνεχίζει να υφίσταταιΩστόσο μέσα στην αναφορά προς τον Άρειο Πάγο, γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη μόλυνση του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου από βοθρολύματα και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ επισημαίνεται πως το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό συνεχίζει να υφίσταται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Φωκίδας.

Υπενθυμίζεται πως το zougla.gr είχε αποκαλύψει το 2016 μεγάλο περιβαντολλογικό έγκλημα στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών αφού μέσα σε αρχαιολογική ζώνη κατέληγαν αστικά απόβλητα λόγω προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν παρέμβει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ενώ είχαν ενημερωθεί ,ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. 

Δείτε το σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Πατήστε πάνω στο έγγραφο για να διαβάσετε όλη την αναφορά από το ΠΑΚΟΕ

Πατήστε πάνω στο έγγραφο για να διαβάσετε: 

Πρόσφατα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων για την προστασία του περιβάλλοντος

Με νέα εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέχει οδηγίες για την ποινική αντιμετώπιση προσβολών κατά του περιβάλλοντος προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε όλη τη χώρα.

Η Εισαγγελία ζητάει την εγρήγορση και την άμεση παρέμβαση των αρχών όταν προσβάλλεται το περιβάλλον, ειδικά ενόψει της θερινής περιόδου που οι προσβολές, από πυρκαϊές, απόρριψη λυμάτων, εκπομπή ρύπων κλπ εμφανίζουν ένταση.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, το ποινικό οπλοστάσιο των εισαγγελέων με πυλώνες τους βασικούς νόμους 1650/1986, 743/70, 4042/2012 & τις οδηγίες 2008/99 Εισ. 2008198/ΕΚ, επιστρατεύεται, παράλληλα με τις αστικές και διοικητικές κυρώσεις, για να ανταποκριθεί στη συνταγματική υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Εισαγγελία ΑΠ καλεί τις αρχές να επιδεικνύουν αδιάλειπτο ενδιαφέρον στην πρόληψη και τον κολασμό αξιοποίνων πράξεων κατά του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων, θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά την διαδικασία των άρθρων 417 επομ., συντρεχόντων βεβαίως των νομίμων όρων.
 
Διαβάστε τις σχετικές έρευνες για τη μόλυνση των Δελφών:

“Περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας”

Στον εισαγγελέα το περιβαλλoντικό έγκλημα στους Δελφούς που αποκάλυψε το zougla.gr

Επιμένει το ΠΑΚΟΕ για την ακαταλληλότητα του νερού σε περιοχές της Φωκίδας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης