Ολοκληρώθηκε στις 14.00 το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση των δύο κυβερνητικών βουλευτών, μελών των Οικολόγων Πρασίνων, Γ. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσουν και επισήμως τους λόγους για τους οποίους ήραν τις αντιρρήσεις τους και συμφωνούν τελικώς με την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν υπέρ του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων – μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

Τι ανέφερε η απόφαση των Οικολόγων Πρασίνων

Η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο, αναφέρεται στις αρχές και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους».

Έτσι, τονίζουν ότι «η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούνται, δε, τη διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού». Ακόμα επικαλούνται το επιχείρημα ότι «η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο), ενώ θυμίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ «το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση – διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια». Υπενθυμίζουν, δε, «την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης