Το σίριαλ σχετικά με τα όσα συνέβησαν προ της παραίτησης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων συνεχίζεται, με τον αποπεμφθέντα Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε πάμπολλες φορές άνωθεν πιέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν οι πρωινές εκπομπές του MEGA και του ΑΝΤ1, ο Χ. Θεοχάρης ισχυρίζεται πως δεχόταν πιέσεις ενόσω βρισκόταν στη Γ.Γ.Δ.Ε. «Αν η κυβέρνηση δεν με καλύψει, θα μιλήσω» φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες των τηλεοπτικών σταθμών.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Χάρης Θεοχάρης έθεσε στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την παραίτησή του, έπειτα από πολύωρη μεταξύ τους συνάντηση.

Αμέσως μετά, ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή, και ότι η δική του δουλειά ήταν να τα υλοποιεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή ήταν η δουλειά μου, η οποία δεν σου επιτρέπει να μην κάνεις και λάθη» είπε ο κ. Θεοχάρης σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, με δάκρυα στα μάτια, προσθέτοντας ότι η αποτίμηση του έργου του θα είναι ασύγκριτα υψηλή.

«Δεν μπορώ να σηκώσω το κεφάλι μου πιο ψηλά» δήλωσε και, απαντώντας επί της ουσίας σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν κυνήγησε επαρκώς τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι «η μεγάλη φοροδιαφυγή έχει και μεγάλα όπλα, όπως δικηγόρους, και όταν δεν υπάρχουν διαδικασίες και δομές στη φορολογική διοίκηση όλα πρέπει να διορθωθούν πριν κυνηγήσεις τη μεγάλη φοροδιαφυγή».

Παρεμπιπτόντως, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, έχουν ολοκληρωθεί 280 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και έχουν βεβαιωθεί έσοδα 80 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους, ενώ σημειώνεται πως ο παραιτηθείς γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ανέλαβε την ηγεσία της γραμματείας, η οποία ήταν ακέφαλη για περισσότερο από ένα έτος, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα.

«Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του» πρόσθεσε.

Κομισιόν: «Βαθιά ανησυχία» για την παραίτηση Θεοχάρη

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει υπ’ όψιν» της την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε μια «αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του». «Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας» πρόσθεσε η Κομισιόν, με το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να απαντά πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η συνάντηση

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Θεοχάρη, ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να είπε: «Χάρη, πρέπει να φύγεις». «Ναι, Γιάννη, φεύγω» απάντησε κατά πληροφορίες στον υπουργό ο πρώην -πλέον- γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, μεταξύ των κ.κ. Στουρνάρα και Θεοχάρη προηγήθηκε ένα μπαράζ συνομιλιών από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων το μεσημέρι της Τετάρτης: «Χάρη θέλω την παραίτησή σου», για να πάρει την απάντηση: «Θα σου απαντήσω αύριο (σ.σ.: την Πέμπτη) το απόγευμα». Μάλιστα, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες στον Χ. Θεοχάρη για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. Έπειτα όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, από την οποία φέρεται να κλείδωσε η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός – «Κλειδί» ο νέος ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. «Κλειδί» αποτελεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- αναζητείται, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό στέλεχος και να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση αλλά και έναντι της Βουλής και, κυρίως, των πολιτών. Με όνομα, επιπλέον, που δεν θα είναι άγνωστο στους πιστωτές, αλλά, αντιθέτως, θα προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας και θα είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πολιτική και δημοσιογραφική «αγορά» διακινούνται πολλά σενάρια ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, συχνότερα για να διαψευστούν ύστερα από λίγες ώρες, μέσω των ίδιων διαύλων. Μόνον τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί τα ονόματα των κ.κ. Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα και άλλων, οι οποίοι πιθανότατα θα είναι στην κυβέρνηση, όχι όμως απαραιτήτως στο γραφείο της οδού Νίκης. Άλλοι, πάλι, επεδίωκαν να διαγνώσουν αν το «κοστούμι» που περιγράφει το Μαξίμου ταιριάζει σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ή ακόμη και σε πολιτικούς της ΝΔ που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί του μη κομματικού Στουρνάρα, ο νέος υπουργός θα είναι στέλεχος της ΝΔ και, συνεπώς, θα προσμετρείται στους «γαλάζιους» του νέου σχήματος, επιτρέποντας έτσι και στον κ. Βενιζέλο να πετύχει την παρουσία ενός – δύο στελεχών επιπλέον στο νέο σχήμα, χωρίς να μεταβληθούν επί της ουσίας οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων.

Στουρνάρας: «Και θέλω και δεν θέλω να παραμείνω»

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Στουρνάρας, φθάνοντας χθες το βράδυ στη Βουλή για να υπογράψει την υπουργική απόφαση για την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, ρωτήθηκε εάν ο ανασχηματισμός θα γίνει τη Δευτέρα και απάντησε: «Μάλλον», ενώ σε ερώτηση για το αν θα αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών χαμογέλασε με νόημα.

Οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να τον πολιορκούν, ρωτώντας τον αν θέλει να φύγει. Τότε εκείνος αποκρίθηκε: «Και θέλω και δεν θέλω. Έχω δώσει πάρα πολλά στο Υπουργείο Οικονομικών και θα είναι δύσκολη η μέρα που θα φύγω». Όταν μάλιστα οι ρεπόρτερ τού επισήμαναν ότι και στην Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει ουσιαστικό ρόλο, τότε εκείνος σχολίασε: «Ναι! Αλλά θα είναι διαφορετικός ρόλος». Φράση, που από πολλούς ερμηνεύεται ως προαναγγελία για τη μετάβασή του στη νέα του θέση.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το παρασκήνιο και το χρονικό της παραίτησης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης