ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησε στις 17:30 η σύνοδος των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του μεσημεριανού Eurogroup, από το οποίο δεν προέκυψε συμφωνία σχετικά με το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας, ενώ δεν ανακοινώθηκε και το πόρισμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Αντί αυτού, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε προφορικά τους πρωθυπουργούς για όσα εξελίχθηκαν στη χθεσινή και σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών και τα συμπεράσματα θα ληφθούν υπόψιν. Θετικό κρίνεται το… λακωνικό σχόλιο του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών, ότι «υπήρξε πρόοδος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει «έτοιμος για συμβιβασμό», αλλά η Γερμανία διατηρεί σκληρή γραμμή με την Άνγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη κι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες. Άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η πρώτη επιλογή είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά μόνο με την εγγύηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρισιμότητα της συνόδου αποκαλύπτεται κι από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα «αποφασίζεται το μέλλον της Ευρώπης».

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. που ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 ακυρώθηκε.

Προβληματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία, κατά την άφιξη των ηγετών

«Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, θέλουμε ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Μπορούμε να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία αν θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» πρόσθεσε.

Το ίδιο επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, λέγοντάς του ότι «για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές. Και η Ελλάδα έχει αποδείξει, συνέχισε, ότι το θέλει».

«Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια».

Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

«Το Eurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει έγγραφο που να μας ζητά να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση. Το θεωρώ φυσικό καθώς έχει χαθεί κάτι σημαντικότερο από το νόμισμα και αυτό είναι η εμπιστοσύνη» δήλωσε η Α. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα για όλη την Ευρωζώνη αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σήμερα θα εξετάσουμε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα δάνειο από τον ESM. Θα δούμε…» κατέληξε.

«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία»

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της Ευρώπης.

Με αφορμή την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι δεν υπάρχει προσωρινό Grexit ή όχι, αλλά η Ελλάδα εντός Ευρωζωνης ή εκτός. Στην τελευταία αυτή περίπτωση όμως, είπε, θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ταχύτατα κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Γιούνκερ: «Θα παλέψω μέχρι την τελευταία στιγμή για λύση στο θέμα της Ελλάδας»

Θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρούμε μια λύση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τη βρούμε αυτή τη λύση ακόμη κι αν χρειαστεί αγώνας» πρόσθεσε.

Σουλτς: Οι αρχηγών των κρατών σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης

Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα κάποιο συμπέρασμα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι αρχηγοί των κρατών δεν πρέπει να το αναβάλουν.

Όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία, αλλά για το αν θα υπάρχει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών των κρατών-μελών.

«Αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης … θα απαιτηθεί από όλους να φτάσουν σε εποικοδομητική λύση για όλους» κατέληξε.

Μοσχοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη

«Σημειώσαμε πρόοδο σήμερα. Τώρα επαφίεται στους ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να αποφασίσουν. Το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Μοσχοβισί, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.


Ρέντσι: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την Ελλάδα

Τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ρέντσι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευτεί ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει η Ευρώπη να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να επιτευχθεί συμφωνία. Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά. Υπάρχουν λεπτομέρειες αλλά οι αποστάσεις έχουν καλυφθεί. Η Ιταλία θα κάνει ότι μπορεί για να κλείσει το ελληνικό ζήτημα.

Καταλήγοντας ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στους ευρωπαίους πολίτες».

Πρωθυπουργός της Μάλτας: Πρώτη επιλογή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε κόστος

Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας.

«Αποδεικνύεται ότι υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω. Απ’ ό,τι εικάζω, συζητούμε όλες τις εναλλακτικές. Βασιζόμαστε σε αυτό που έχουν πει οι θεσμοί. Αυτό που ήταν επαρκές πριν 10 ημέρες δεν είναι σήμερα. Έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι το γεγονός ότι συνεκλήθη Σύνοδος είναι σημαντικό στοιχείο. Δεν υπάρχει ομοφωνία. Η πρόταση των θεσμών δεν ισχύει περιμένοντας. Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε», πρόσθεσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.


Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης