Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ζητούν εις βάρος του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, Κωνσταντίνου Μορφέτα και της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης στατιστικών ερευνών για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την έρευνα που διενήργησαν με αφορμή τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το αναθεωρημένο έλλειμμα διογκώθηκε τεχνηέντως για να φτάσει από το 12 στο 15,4, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν με παραγγελία τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 του ’50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, ζητούν να διωχθεί ο κ. Γεωργίου και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.

Επίσης, οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις δύο αυτές πράξεις και να εντοπιστούν, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή άλλων προσώπων σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την παραγγελία τους, θα διερευνηθούν και άλλα πιθανά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί.

Παράλληλα, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης ζητούν να ανατεθεί η υπόθεση σε ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση έχει φτάσει στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του οικονομικού επιτελείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης