Ένα «lapsus linguae» εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που απειλεί να τινάξει τα εύθραυστα θεμέλια της κυβερνητικής συνοχής.

Ο επίλογος στην υπόθεση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος «εν τη ρύμη του λόγου του», σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και κυβερνητικές πηγές, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» αναμένεται «εκκωφαντικός» έως να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, μετά το τέλος της Συνόδου κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση οδηγείται στα άκρα με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμερίζεται την ευαισθησία του κ. Καμμένου, δίνοντας προτεραιότητα στην επιτυχή έκβαση της Συνόδου Κορυφής, παρέχοντας παράλληλα προς ώρας κάλυψη στον υπουργό του με τον κυβερνητικό εταίρο να επιμένει στην καρατόμηση, ειδάλλως προειδοποιεί για εκπλήξεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει σε ένα καθαρά εθνικό θέμα, παίζοντας στα ζάρια την πολιτική του αξιοπιστία.

Αρχικά ανέβαλε το ταξίδι του στη Φλόριντα των ΗΠΑ έως ότου συζητηθεί το καυτό θέμα και έπειτα από τις πρώτες επαφές με το Μαξίμου έλαβε την απόφαση να εκπροσωπήσει τελικά την κυβέρνηση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια γραμμή έχουν ταχτεί και οι βουλευτές του κόμματός του, με το επιχείρημα ότι στην πολιτική δεν χωρούν «γκάφες» την ώρα που η κατάσταση με τα Σκόπια στα σύνορα είναι τεταμένη και οι «συγνώμες» δεν αρκούν για να μη χρησιμοποιηθεί το λεκτικό ατόπημα του υπουργού ως «θεόσταλτος άσσος» από την κυβέρνηση της γείτονας χώρας για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Πάντως η στρατηγική του κόμματος θα χαραχτεί κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης.

Το τετ-α-τετ Τσίπρα-Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε κατά τη διάρκεια του τετ -α- τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι η παραμονή του κ. Μουζάλα στη θέση του υπουργού θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ αναμένοντας την επιστροφή του Γιάννη ΜουζάλαΕξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε επί του θέματος: «Αναμένουμε την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, την οποία στηρίζουμε. Θα πρέπει για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο από τον κ. Καμμένο, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Το δίλημμα Τσίπρα και η δυσφορία Καμμένου

Το δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι βαρύ. Από τη μία ο κίνδυνος να απειληθεί η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή των 153 βουλευτών και από την άλλη τα παρελκόμενα μέσα στο ίδιο του το κόμμα από την ενδεχόμενη αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα, που χαίρει αναγνώρισης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος εδώ και καιρό επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση τουΗ θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένα δύσκολη. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σ’ έναν αναγνωρισμένο για την προσφορά του υπουργό -ο οποίος αν και …υπό απόλυση θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες – και στην κυβερνητική σταθερότητα από την πολιτική της «πρώτης φορά Aριστεράς», καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά ιδεολογικών συμβιβασμών: σύμφωνο συμβίωσης, κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, εθελοντική στράτευση γυναικών, ιθαγένεια, δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Εκτός αυτού υπάρχει και το «κακό προηγούμενο» με δύο στελέχη των ΑΝΕΛ, τον Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Δημήτρη Καμμένο, οι οποίοι δεν πήραν «άφεση αμαρτιών» και έφυγαν άρον – άρον από το κυβερνητικό σχήμα. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης «τιμωρήθηκε» για τη δήλωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει προεκλογικά ψέμματα στους αγρότες και ο Δημήτρης Καμμένος για «ομοφοβικά και ρατσιστικά tweet».

Η «φουρτούνα» που προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Μουζάλα για την πΓΔΜ έχει φέρει σε εξαιρετικά δεινή θέση την κυβέρνηση, με τα σενάρια ανασχηματισμού ή «διεύρυνσης» να κυκλοφορούν ήδη στους διαδρόμους των «κομματικών στρατηγείων», την ώρα που ευρωπαϊκά ΜΜΕ (σ.σ. Liberation) δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένα δύσκολη. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σ’ έναν αναγνωρισμένο (δεκάδες υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζουν)για την προσφορά του υπουργό -ο οποίος αν και …υπό απόλυση θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις Βρυξέλλες – και στην κυβερνητική σταθερότητα. Η κατάληξη της ιστορίας δεν είναι γνωστή. Είναι δεδομένο ότι στο παρασκήνιο θα γίνουν εκατέρωθεν κινήσεις για την εκτόνωση της κατάστασης, αλλά ο Πάνος Καμμένος όχι μόνο δηλώνει, αλλά και είναι ανένδοτος.

Διαβάστε επίσης:

Στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης