Η ήττα με επτά μονάδες διαφορά έχει σοκάρει τη Συγγρού και έχει προκαλέσει… γκρίνιες. Η ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόσωπο που θα οδηγήσει μπροστά τη ΝΔ και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Τσίπρας» επισπεύδει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου από τη βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα, με σαφή τοποθέτηση περί επιτάχυνσης του Συνεδρίου και των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγούΣτόχος είναι να υπάρξει νέος πρόεδρος το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος για να καθορίσουν  το χρονοδιάγραμμα, με σαφή τοποθέτηση περί επιτάχυνσης του Συνεδρίου και των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, αναδείχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιούλιο και μέχρι πρότινος δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα βρίσκεται στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος.

Παρόλο που έως τώρα τα δεδομένα συνέκλιναν στο ότι θα έθετε υποψηφιότητα (σ.σ.: και πως στην περίπτωση αυτή τα στελέχη του καραμανλικού πυρήνα θα αποσύρονταν από τη διεκδίκηση της αρχηγίας), το πρωί της Τρίτης η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν να αρνείται την υποψηφιότητα, επικαλούμενος τη διαφωνία του ως προς τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, ακόμα και μη ψηφοφόρος της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο αρχηγός που, έπειτα από μια μακρά περίοδο καθοδικής καμπής του κόμματος, δημιούργησε προσδοκίες και συσπείρωσε τους ψηφοφόρους. Το γεγονός αυτό, αν βεβαίως θέσει υποψηφιότητα, θα είναι υπέρ του.

Οι λόγοι της επίσπευσης των διαδικασιών έχουν διπλή ανάγνωση. Από τη μία, είναι λογικό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να θέλει να τρέξει τις διαδικασίες για να καθαρίσει το τοπίο και να αλλάξει την ατζέντα. Άλλωστε, έπειτα από μια βαριά ήττα, η ομίχλη πρέπει να κάθεται το συντομότερο δυνατόν.

Από την άλλη, ο αιφνιδιασμός που υπήρξε μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό την άνεση με την οποία θα μπορούσαν να κινηθούν κάποιοι άλλοι διεκδικητές, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος μαζί με τον Άδ. Γεωργιάδη έχουν δική τους πολιτική γραμμή και εσωκομματική ατζέντα. Η εκλογή προέδρου την άνοιξη του 2016 θα τους έδινε σαφώς τα χρονικά περιθώρια να συνταχθούν και να διευρύνουν τις εσωκομματικές τους συμμαχίες.

Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ακολουθεί άλλο δρόμο από εκείνον της Ντόρας Μπακογιάννη. Η τελευταία, όταν ρωτήθηκε σχετικά το βράδυ των εκλογών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Πυρ και μανία οι Καραμανλικοί

Στο μεταξύ, έξαλλοι εμφανίζονται οι γαλάζιοι Καραμανλικοί, λόγω της συμπεριφοράς των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη.  «Θα φάνε καλά!» είπε ένας πρώην βουλευτής του καραμανλικού στρατοπέδου.

Στο καραμανλικό μέτωπο βγάζουν φλύκταινες με τη συμπεριφορά των δύο βουλευτών, οι οποίοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» συμπλήρωσε ο ίδιος πρώην βουλευτής στο γαλάζιο πηγαδάκι που είχαν κάνει πρώην και νεοεκλεγέντες βουλευτές. Όλοι τους περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχηγού.

Από την Περιφέρεια ο αρχηγός της ΝΔ;

Στις πληροφορίες που θέλουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ να προέρχεται από την Περιφέρεια, το μυαλό όλων πηγαίνει ίσως στον Κώστα Μπακογιάννη. Άλλωστε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος τον υπέδειξε δειλά-δειλά ως τον καταλληλότερο για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αρκετά γαλάζια στελέχη άλλον περιφερειάρχη βλέπουν μπροστά τους. Απόστολος Τζιτζικώστας, λέμε εμείς και βάλτε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Κρατήστε το…

Διαβάστε επίσης:

Βάζουν πλώρη για νέο πρόεδρο στη ΝΔ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 09:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης