Ευρεία διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποτρέψει φαινόμενα χαλάρωσης μετά την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ, η οποία βοήθησε στο να σταματήσει η άτυπη στάση πληρωμών που είχε προχωρήσει τους τελευταίους μήνες το Δημόσιο.

Το πρόγραμμα των δράσεων και των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προκειμένου να συνεχίσει να ρέει άφθονο το… δανεικό χρήμα από τους εταίρους, θα είναι τα ζητήματα που θα εξεταστούν. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Yuncker, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα, η οποία εξάλλου μεταφράστηκε και με την εντυπωσιακή αναβάθμιση κατά έξι βαθμίδες του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor’s» και την έστω και προσωρινή πτώση των ελληνικών spreads κάτω από τις 1.000 μονάδες, ωστόσο το ζητούμενο είναι οι πράξεις και όχι μόνο οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρώτα ενέργειες και μετά δάνειο» είναι το moto των δανειστών, με την ελληνική κυβέρνηση να το έχει συνειδητοποιήσει πλέον για τα καλά. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σενάρια για τη λήψη μιας σειράς μέτρων, με την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως απευθείας ανάληψη καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικό «φακέλωμα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα κληθούν αρκετοί υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων προκειμένου να συζητήσουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του Eurogroup του Ιανουαρίου, αλλά και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου είναι οι τρεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, με την κυβέρνηση όμως να κάνει ήδη… νερά αναφορικά με την αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., ζητώντας την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τον επόμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο έργο θεατές θα βρεθούν οι Έλληνες πολίτες και για τις δόσεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου καθώς η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών στον Δημόσιο Τομέα και ειδικά στον κομμάτι που αφορά στη φοροεισπρακτική ικανότητα των μηχανισμών του, η οποία δεν μπορεί μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για έσοδα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης