Το κλίμα… ρήξης ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές αντανακλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τρίτη, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση για ψέματα προς τον ελληνικό λαό, αρνούμενος ταυτόχρονα ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να επιβληθούν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

«Λένε στην κοινή γνώμη πράγματα που δεν συνάδουν με όσα εγώ έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό»«Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με την Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής, και ότι ο ίδιος αποφάσισε να «διακόψει» τις διαπραγματεύσεις καθώς «δεν οδηγούσαν πουθενά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως παραποιεί εσκεμμένα τις θέσεις των θεσμών όταν μιλά στον ελληνικό λαό. «Λένε στην κοινή γνώμη πράγματα που δεν συνάδουν με όσα εγώ έχω πει στον πρωθυπουργό [Αλέξη Τσίπρα]» δήλωσε με νόημα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως κατά τη γνώμη του θα ήταν «μεγάλο λάθος» να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα, κατηγορώντας ξεκάθαρα την ελληνική κυβέρνηση ότι παρουσιάζει με λάθος τρόπο τις προτάσεις των θεσμών ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Σημείωσε ακόμα πως έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020 για την υποστήριξη επενδύσεων που θα γίνουν στην ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα λίγο πιο θετικό σινιάλο πάντως, ο κ. Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι μια μικρή μείωση στις ελληνικές αμυντικές δαπάνες είναι εύκολα εφικτή και θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό και ισοδύναμο δημοσιονομικό για την αποφυγή περικοπών που δεν θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει εκ νέου ανά πάσα στιγμή ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το επόμενο βήμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης