Η Ελλάδα… δοκιμάζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης με αφορμή την 60η επέτειο από την ίδρυση της Ε.Ε., στην ιταλική πρωτεύουσα, το Σάββατο, όπου θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η ανησυχία αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η χώρα μας έχει τονίσει σε προγενέστερο χρόνο, ότι δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη αν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο της διακήρυξης αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εργασθούν για μία Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, συνοχή και σύγκλιση, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ποικιλία των κοινωνικών μοντέλων και τον ρόλο-κλειδί των κοινωνικών εταίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Εάν συμβεί η… παραμικρή παραφωνία, σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, θα πρόκειται για μια πολύ “ντροπιαστική” στιγμή για την Ένωση, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και τυπικά οι διαδικασίες για το BrexitΕάν συμβεί η… παραμικρή παραφωνία, σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, θα πρόκειται για μια πολύ “ντροπιαστική” στιγμή για την Ένωση, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και τυπικά οι διαδικασίες για την αποχώρηση ενός εκ των ισχυρότερων, και μάλιστα ιδρυτικών μελών της, της Βρετανίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27. Μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο», δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται, σημειώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τουσκ έχει συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως τον διαβεβαίωσε ότι τελικά θα υπογράψει και ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Προκειμένου να καμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις, στο κείμενο της Διακήρυξης, όπου θα περιγράφεται το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρχουν σαφείς αναφορές για την καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει φυσικά όσο κανένα άλλο μέλος τη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Προκειμένου να καμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις, στο κείμενο της Διακήρυξης, όπου θα περιγράφεται το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρχουν σαφείς αναφορές για την καταπολέμηση της ανεργίαςΓια να φτάσουμε μέχρι τη διαβεβαίωση Τσίπρα προς τον Τουσκ όμως, φαίνεται ότι υπήρξε… μπόλικο παρασκήνιο. Κι αυτό καθότι άλλος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι «η όποια προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος προκειμένου να κερδίσει πλεονέκτημα, δεν θα πετύχει. Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να υπογράψει, τότε δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση από τους 27 ηγέτες, αλλά μια ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πολωνικά «ναι μεν αλλά»

Η Ελλάδα όμως δεν είναι ο μόνος, κατά τα φαινόμενα, «αντιδρών» στην οικογένεια των 27. Η Πολωνία φαίνεται να αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται από τους «ισχυρούς». 

«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε  πρόσφατα και ξεκάθαρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βαρσοβία έχει ήδη εγκρίνει το προσχέδιο της Διακήρυξης και δεν αναμένεται η έκπληξη… Οι δηλώσεις της πρωθυπουργού δε, εκτιμάται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, προς τους Πολωνούς πολίτες που αντιτίθενται σε ορισμένα πτυχές λειτουργίας και αποφάσεων της Ε.Ε., που σχετίζονται και με τα συμφέροντα της χώρας τους.

Τα ζητήματα που έχει αναφέρει η πολωνική κυβέρνηση είναι η ενότητα της Ε.Ε., η υπεράσπιση στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και οι κανόνες της ενιαίας αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης