Σε τεντωμένο σκοινί κινείται -πλέον- το μέλλον της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης που επιθυμεί η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους, έπειτα από την ομοβροντία πιέσεων από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που θέτουν τη χώρα στην απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να πραγματοποιούν στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας την Ελλάδα… στα κρύα του λουτρούΠαρά τα αρχικά χαμόγελα και τις δηλώσεις συμπαράστασης, οι ηγέτες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, ένας – ένας τάσσονται στο πλευρό του Βερολίνου, διαμορφώνοντας σκηνικό ασφυκτικής πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του έκτακτου Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να πραγματοποιούν στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας την Ελλάδα… στα κρύα του λουτρού.

Παράλληλα, το Euroworking Group δεν δείχνει διατεθειμένο να βάλει νερό στο κρασί του, ζητώντας από την Αθήνα παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο ως ασήμαντη λεπτομέρεια δεν θα μπορούσε να εκληφθεί το γεγονός ότι στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που οι ηγέτες των χωρών – μελών θα καθίσουν στα έδρανα του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να βγει σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και το «πυρ ομαδόν» από την Ευρώπη, ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση – προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κάλεσαν την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκήσει δημοσιονομική σύνεση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Και όλα αυτά, παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου Ομπάμα περί στήριξης της Ελλάδας στη μάχη κατά των πολιτικών λιτότητας.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της για το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου», βάζοντας, ουσιαστικά «ταφόπλακα» στα σχέδια της Αθήνας περί προγράμματος – γέφυρας που θα ζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος -και σε σαφώς πιο αυστηρό τόνο- κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προδίκασε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα απορρίψουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» ήταν η σκληρή δήλωση του Ολλανδού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας.

Η δήλωση αυτή ήρθε μία μόλις ώρα έπειτα από τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα».

Σε ρόλο πυροσβέστη και με το μαχαίρι ευρισκόμενο στον λαιμό της ελληνικής πλευράς, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε ρίξει τους τόνους και με non paper διέψευσε τα όσα είχαν διαρρεύσει περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχθεί κάθε συμφωνία. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν», αναφερόταν στο σχετικό κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης