Το αργότερο έως αύριο αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπογραφεί ολόκληρη η συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όλα δείχνουν όμως, από την τρόικα θα υπάρχει μια «ηχηρή» απουσία, καθώς το Ταμείο αιτείται η ελληνική πλευρά να δώσει μια απάντηση στο πώς θα συνεχιστούν οι επαφές με τον διεθνή οργανισμό και να ξεκαθαριστεί ο τρόπος συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να στείλει την επιστολή σήμερα, οπότε και με αυτή θα δοθεί το πράσινο φως έτσι ώστε να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στη χώραΑξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χώρα μας δεν έχει αποστείλει κάποια επιστολή με την οποία να ζητεί περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ.

Εφόσον η Ελλάδα στείλει σχετικό αίτημα, τότε αυτό θα συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός αυτό προαπαιτεί να περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να αποστείλει άμεσα τη σχετική επιστολή- ενδεχομένως και σήμερα.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν αποκλείεται να στείλει την επιστολή σήμερα, οπότε και με αυτή θα δοθεί το «πράσινο φως» έτσι ώστε να επιστρέψει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Στις 12 Αυγούστου οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, έτσι ώστε έως τις 20 του ίδιου μήνα να εγκριθεί το ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από το ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Δύο είναι τα σενάρια που κυριαρχούν: είτε να ανανεωθεί το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ, μετά τη λήξη του υπάρχοντος (σ.σ.: το πρώτο τρίμηνο του 2016), είτε να συμφωνηθεί ένα νέο.

Οι «βολές» Ράις για το αίτημα που… δεν εστάλη

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή ή το Σάββατο η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος βοήθειας.

«Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τυπικό (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε» ανέφερε.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η τεχνική δουλειά από το ΔΝΤ και από την ομάδα που θα βρεθεί στην Ελλάδα, και ύστερα να προσδιορισθεί ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ φαίνεται, σύμφωνα με πηγές, να ασκεί διπλή πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωζώνη, ώστε να δεχτεί να στείλει τα στελέχη του στην Ελλάδα για την έναρξη των διαβουλεύσεων υπογραφής του νέου μνημονίου: Πρώτον, το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με περαιτέρω προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit, και η οποία βασίζεται εν πολλοίς στο «σχέδιο Γιούνκερ».

Δεύτερον, το ΔΝΤ ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, θέτοντας το ζήτημα αυτό ως μείζονος σημασίας για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης