Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου

Σε ρεσιτάλ διγλωσσίας επιδόθηκε λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου ο πρώην υπουργός Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάκης Βορίδης, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώπιον των εργαζομένων ο κ. Βορίδης εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της μη ιδιωτικοποίησης εταιρείας ενώ λίγες ώρες πριν ο ίδιος είχε βάλει την υπογραφή του στην ιδιωτικοποίηση του 34% τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για την ΕΥΑΘ!

Στα τέλη Απριλίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μέλη της οποίας ήταν οι κ.κ.: Φίλιππος Σαχινίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μάκης Βορίδης, Παύλος Γερουλάνος και Γιώργος Κουτρουμάνης, αποφάσισαν να μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. το 34% της ΕΥΔΑΠ και το 34% της ΕΥΑΘ, η απόφαση πάρθηκε 25/04 μία βδομάδα πριν τις εκλογές δηλαδή και δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στο ΦΕΚ με αριθμό 1363. Όλοι μαζί συνυπέγραψαν για την αποκρατικοποίηση του 34% των εταιρειών.

Μέχρι εδώ όλα καλά καθώς η συγκεκριμένη κίνηση εξέφραζε την όποια πολιτική της συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Το οξύμωρο της υπόθεσης όμως έχει να κάνει με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά την οποία επέδειξε, μια ημέρα αργότερα, ο κ. Βορίδης επισκεπτόμενος τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους  άρχισε να επισημαίνει ότι τα πάγια δίκτυα θα πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους, τονίζοντας ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψή του ο κ. Βορίδης είχε συνυπογράψει τη μεταβίβαση του 34% των μετοχών της εταιρείας», αναφέρει στη zougla.gr ανώτερο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση των εργαζομένων στη «διγλωσσία» του πρώην υπουργού ήταν έντονη, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Βορίδη να εκδώσει ανακοίνωση. Σε αυτή επεσήμανε ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων, γιατί αφορά στην εκμετάλλευση ενός κοινωνικού αγαθού, που είναι το νερό και μάλιστα από εταιρεία που κατέχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά»!

Υπενθυμίζεται ότι το 27,3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ είχε μεταβιβαστεί με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ήδη από τον Οκτώβριο του 2011.

Δείτε την ανακοίνωση της  ΕΥΔΑΠ:

«Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την από 11.5.2012 σχετική γνωστοποίηση, τη μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ”.

Η μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) και της υπ’ αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ διαμορφώνεται πλέον σε 0,00%.

Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχοντας 100% το “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.”, ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου».

Δείτε το σχετικό Φ.Ε.Κ.

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης