Με… γεμάτες βαλίτσες καταφθάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα και ως εκ τούτου από το απόγευμα κιόλας ξεκινά το «παζάρι» για τα ζητήματα τα οποία αποτελούν προσκόμματα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με… γεμάτες βαλίτσες καταφθάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα και ως εκ τούτου από το απόγευμα κιόλας ξεκινά το «παζάρι» για τα ζητήματα τα οποία αποτελούν προσκόμματα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρουςΠρώτος σταθμός… οι πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται να έχει κάνει βήματα σύγκλισης (σ.σ.: το όριο αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας ορίζεται στα 180.000 ευρώ για άγαμο- αντί 200.000 ευρώ της αρχικής θέσης- και κλιμακώνεται κατά 50.000 ευρώ για τον σύζυγο και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί), ανοιχτή μένει ακόμη η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας.

Ως εκ τούτου οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζητήματα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και της ρύθμισης των 100 δόσεων παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση.

Για το πρώτο ζήτημα οι εταίροι εμφανίζονται θετικά διακείμενοι ως προς τα ισοδύναμα που έχει αντιπροτείνει το κυβερνητικό επιτελείο και τα οποία αφορούν στη φορολόγηση του στοιχηματισμού.

Σχετικά με τις 100 δόσεις, όλα δείχνουν πως υπάρχει σύγκλιση για τις αλλαγές στο καθεστώς της εν λόγω ρύθμισης. Ειδικότερα, στο τραπέζι έχει τεθεί το σενάριο κλιμακωτής μείωσης για την προθεσμία που θα ισχύει η ρύθμιση, πρώτα στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες.

Επί της ουσίας, ο οφειλέτης θα χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει -αρχικά- στις 20 μέρες και σε δεύτερο χρόνο στις 10. Οι δανειστές, πάντως, φαίνεται πως επικεντρώνονται στις 12 δόσεις για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για αυτές, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης.

Στο κλίμα αυτό, το κουαρτέτο με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου συναντάται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Εκτός από τα προαναφερθέντα ζητήματα, επί τάπητος θα τεθεί και η μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ενώ εάν υπάρξει θετική έκβαση, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας το Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης