Νέα έγγραφα προερχόμενα από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας φαίνεται πως καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του άλλοτε «τσάρου» του ελληνικού ΥΠ.ΟΙΚ., Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα σχετικά έγγραφα είχαν αποσταλεί στις 7 Μαΐου 2013 από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση και ουσιαστικά αναφέρουν πως οι Γάλλοι είχαν αποστείλει επίσημα στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου το επίμαχο CD της λίστας Λαγκάρντ, με βάση τη φορολογική σύμβαση των δύο χωρών για ανταλλαγή πληροφοριών. Αντιθέτως, στις καταθέσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζονταν ότι η αποστολή είχε γίνει άτυπα και εμπιστευτικά.

Πέραν αυτού, στο διαβιβαστικό τους έγγραφο τόνιζαν ότι το CD έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για «φορολογικούς σκοπούς», καταρρίπτοντας έτσι τα όσα διατείνονταν ο κ. Παπακωνσταντίνου περί «παράνομου προϊόντος και άρα μη αξιοποιήσιμου».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μοσχοβισί στην επιστολή του προς τον κ. Στουρνάρα ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε συνέχεια του από 6 Μαρτίου 2013 αιτήματός σας διαβιβάζω ακριβές αντίγραφο της επιστολής που επισημοποιεί την αρχική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες φορολογούμενους που αναφέρονται στη “λίστα HSBC” καθώς η εν λόγω επιστολή δεν περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα».

Σε έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: « Οι πληροφορίες αυτές σας διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο 2′ της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας κα με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης