Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας η άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν, συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νομικές συμβουλές θα προσφέρει στην κυβέρνηση η Αμάλ ΑλαμουντίνΗ έμπειρη δικηγόρος συντάσσεται με όσους επιθυμούν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα. Το ταξίδι της πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου εντείνονται οι πιέσεις προς το Βρετανικό Μουσείο να αλλάξει στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Αμάλ Αλαμουντίν θα προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λίγες ημέρες μετά τον γάμο της με τον διάσημο ηθοποιό. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα διαμείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο για τουλάχιστον τρία 24ωρα.

Η δικηγόρος, που ειδικεύεται στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού. Ειδικότερα, η συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την Αμάλ Αλαμουντίν θα συνοδεύουν τόσο ο νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον, όπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο «Doughty Street Chambers» όσο και ο Νόρμαν Πάλμερ -ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς-, ο οποίος μαζί με τον Ρόμπερτσον φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel).

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο θα κοστίσει η επίσκεψη Αλαμουντίν

Όπως έγινε γνωστό, το ταξίδι της Αμάλ Αλαμουντίν θα πραγματοποιηθεί με έξοδα του ελληνικού κράτους, τα οποία φθάνουν τα 10.885,50 ευρώ.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 10.885,50 € (δέκα χιλιάδες οκτακόσια ογδόντα πέντε ευρώ και πενήντα λεπτά) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ειδικός Φορέας 21-110 και Κ.Α.Ε. 0899 οικονομικού έτους 2014. Η ανωτέρω δέσμευση αφορά την «για τα αεροπορικά εισιτήρια και την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό (3 ημέρες) για τις μετακινήσεις των κ.κ. Amal Alamuddin – Clooney, Norman Palmer,Goeffrey Robertson,& David Hill, που επισκέπτονται την χώρα μας, για την διαφήμιση της επιστροφής των Μαρμάρων» επισημαίνεται στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2014.

Μάλιστα, η γνωστή δικηγόρος θα έχει συνεχώς διαθέσιμο και έναν προσωπικό σοφέρ για τις μετακινήσεις της κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στη χώρα.

Γνώστης της υπόθεσης

Η 36χρονη Αμάλ Αλαμουντίν γνωρίζει αρκετά στοιχεία για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μια εκ των έξι δικηγόρων που συνέταξαν σχετική έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων το 2011.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψη της 36χρονης δικηγόρου δίνουν τα βρετανικά ΜΜΕΗ ελληνική πλευρά επιθυμεί στην υπερασπιστική της γραμμή μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος, ελπίζοντας ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Η επίσκεψη της 36χρονης δικηγόρου στην Αθήνα έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι βρετανικοί Times αναφέρουν ότι «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει».

Σύμφωνα, πάντως, με τη βρετανική Telegraph, ο Σερ Τζον Μπόρντμαν, ιστορικός στην Οξφόρδη, προειδοποιεί πως η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα «καταστρέψει» τα μεγάλα μουσεία, καθώς θα δημιουργήσει ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα οδηγήσει μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο να παραδώσουν τις αρχαιότητες που διατηρούν στην κατοχή τους επί δεκαετίες. Παραδέχεται, βέβαια, ότι νομικά οι Βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης