Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο οι δανειστές ξεκαθάρισαν -μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής- πως η Ελλάδα κινδυνεύει με Grexit σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή το πρωί δεν βρεθούν σημεία σύγκλισης που να οδηγούν σε ένα μνημόνιο την ερχόμενη Κυριακή, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από σκληρότατα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι βρίσκεται ένα τετράμηνο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτημα για τρίτο μνημόνιο που θα αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα, το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δανειστές απείλησαν -για πρώτη φορά- ανοικτά την Ελλάδα με Grexit, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την ΚυριακήΜε την οικονομική ασφυξία να πνίγει καθημερινά την κοινωνία και τον Ντράγκι να κρατά ζωντανές τις τράπεζες μέχρι την Κυριακή, οι Μέρκελ, Τουσκ και Γιούνκερ έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ώστε να καταθέσει την πρότασή της για  πρόγραμμα που αυτομάτως θα εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά θα επιφέρει την οικονομική υποταγή στους πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτόν τον λόγο, την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι 28 αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της χώρας μας.

Οι σκληρές δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε. αναδεικνύουν τις προθέσεις τους εν όψει της συνέχειας, με την Ελλάδα να εμφανίζεται με την πλάτη στον τοίχο…

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χαμογελαστός και άνετος μπροστά στις κάμερες επιμένοντας ότι όπλο του είναι η λαϊκή ετυμηγορία και πως θα κινηθεί ταχύτατα για να υπάρξει οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση.

Το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έπαιξαν τον ρόλο τους για την -φαινομενική τουλάχιστον- ηρεμία του πρωθυπουργού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει την Κυριακή. Μάλιστα, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα, σε περίπτωση συμφωνίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σκληρότερο από αυτό που συζητείτο μέχρι πρότινος, ενώ προεξόφλησε ότι το αίτημα της Αθήνας για χρηματοδότηση μέσω ESM είναι καταδικασμένο να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, εάν δεν υπάρξει λύση.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το ευρώ» είπε, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ακριβής και συγκεκριμένη.

«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση των 19 χωρών-μελών» πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι «οι Αρχές της ευρωζώνης μάς επιβάλλουν να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ενότητά της. Περιμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει με λεπτομέρεια τις προτάσεις της. Οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν την Κυριακή. Αν επιτευχθεί συναίνεση, θα είναι επιτυχία για όλους».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, «μπορεί να δούμε το χειρότερο σενάριο και τη χρεοκοπία των τραπεζών της Ελλάδας. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είναι απλό να βρεθεί λύση. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, αναφέρθηκε ανοικτά στο ενδεχόμενο Grexit, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

«Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προτάσεις της» είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πως «τις απαντήσεις για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τις έχουμε το πρωί της Παρασκευής».

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις ενός… «μαύρου σεναρίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναφορικά με τη σύνοδο των 28 τόνισε πως «θα ήταν άδικο να αποκλειστούν τα κράτη-μέλη που δεν είναι μέρος της Ευρωζώνης».

«Ποιοι είναι αυτοί που με λένε τρομοκράτη; Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά πρέπει να μας πει η Ελλάδα πού το πάει» τόνισε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Τη βόμβα της βραδιάς, ωστόσο, την έριξε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επεσήμανε ότι, σε περίπτωση που την Κυριακή Αθήνα και Βρυξέλλες δεν δώσουν τα χέρια, θα ενεργοποιηθεί το plan B και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας
 
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις με στόχο συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακών πακέτων για τη λύση των προβλημάτων, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας» επεσήμανε. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση. Όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό» κατέληξε.

Αποστάσεις από Ρέντσι και Ολάντ

Σαφώς ηπιότεροι από τους ομολόγους τους εμφανίστηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μάλιστα, ο κ. Ρέντζι επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά αυτό της Ευρώπης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει «happy end».

«Yπάρχει θέμα αξιοπιστίας για την Ευρώπη… Πρέπει να φθάσουμε γρήγορα σε μια απόφαση… Υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση για την Ελλάδα. Μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία την Κυριακή. Πρέπει να επενδύσουμε σε μια νέα ιδέα για την Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, ακόμη κι αν λυθεί το ελληνικό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αρχίσαμε εκ νέου τον διάλογο» τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από τους Έλληνες» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις δήλωσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν, ενώ ζήτησε να τηρηθούν τρεις αρχές: υπευθυνότητα (κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας), αλληλεγγύη και ταχύτητα.

Όπως και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι καθορίστηκε σήμερα το χρονοδιάγραμμα. Την Τετάρτη η Ελλάδα κάνει τις προτάσεις της και το Eurogroup θα τις εξετάσει. Μετά οι αρχηγοί κρατών θα προβούν σε ανάλογη δράση… Απόψε ο στόχος ήταν να τεθεί το χρονοδιάγραμμα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα» τόνισε.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της απόφασης είπε ότι «θα πρέπει να συνάδει με τα κοινά μας συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά». Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «βραχυπρόθεσμη βοήθεια αλλά με όρους. Για αυτό θα αποφανθεί το Eurogroup».

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non-paper, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
 
Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου, σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να φάνηκε ότι δεν μπλοφάρουν, ο χρόνος να τρέχει και το τελεσίγραφο να λήγει το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Όπως φάνηκε, είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να επέλθει η ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά ταυτόχρονα έδειξε -ορμώμενος και από το ισχυρό «όχι» του δημοψηφίσματος- ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από την πάγια άποψή του για αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς την οποία η όποια λύση δεν θα είναι βιώσιμη.

Ουσιαστικά, το παιχνίδι θα παιχθεί στους όρους του νέου μνημονίου. Αν υπάρξει χρυσή τομή και μια αναφορά για διευθέτηση του χρέους, τότε όλα θα λήξουν ομαλά την Κυριακή. Σε αντίθετη περίπτωση, «ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Ευρωπαίοι», όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης