Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τη χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν συγκεκριμένα ότι «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, επαναλαμβάνουν ότι «η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της» και αυτό αποτελεί μία άποψη η οποία «κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Από την ελληνική πλευρά είναι καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άναψε… φωτιές δηλώνοντας ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, θα αρχίσουν όλα από την αρχή, με νέες διαπραγματεύσεις και νέο σχέδιο.

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση, που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από τη μεριά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Σόιμπλε.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης