«Με την Αίγυπτο μας συνδέουν ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί φιλίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή. Η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Ελλάδα και Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Εκείνο που μας αφορά είναι πως θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι έχει αποφασιστεί ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς άμυνας και της προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η συνεργασία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, εκφράζοντας την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού. «Η συνετή σας διαδρομή θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι αποτυπώνουν τη διάθεση συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση.

«Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι «αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

«Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία.

«Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης