Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, κατέληξε το Eurogroup. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν πριν τις 10 το βράδυ όπου και ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συνεχιστεί το παρόν πρόγραμμα και η συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Συμφωνήσαμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
-Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μονομερείς δράσεις
-Η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα πλεονάσματα

Η εμπιστοσύνη φεύγει πιο γρήγορα από ό,τι έρχεται. Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα. Αμέσως θα εκκινήσουμε τις εθνικές διαβουλεύσεις για να εγκρίνουν την παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για το «καυτό» θέμα των 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σειρά του ο Πιέρ Μοσχοβισί ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι όλες οι πλευρές επέδειξαν ψυχραιμία για το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης. «Η συμφωνία επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά να αναλάβει τις δεσμεύσεις της. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα είναι ακλόνητη. Δεν θα είναι εύκολο το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε το πλαίσιο για να διατηρήσουμε τις σώφρονες δημοσιονομικές πολιτικές», τόνισε ο Eυρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Το κοινό κείμενο το οφείλουμε στο ταλέντο του Γερούν. Έχουμε κάτι συνεκτικό μπροστά μας», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης