Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον πλέον σαφή τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ξεκαθάρισε ότι η απόκλιση στα έσοδα, της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για τον Απρίλιο, παύει να ισχύει, καθώς βρέθηκε λύση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί… τρύπας στα κρατικά ταμεία, ο κ. Μάρδας προχώρησε σε στροφή 180ο. «Τα χρήματα βρέθηκαν» είπε στην τηλεόραση του Star, επισημαίνοντας ότι «επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας είπαν ότι θα καταθέσουν 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας».

«Βρέθηκαν τα χρήματα που έλειπαν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του Απριλίου», το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα«Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Tράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε» εξήγησε.

Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα κεφάλαια, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τη μισθοδοσία υπαλλήλων του Δημοσίου και συντάξεις, ενώ στις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πληρωμή 747 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στη συνέχεια, τον Μάιο «τρέχουν» υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Με την ανάγκη για άντληση εσόδων να είναι πολύ μεγάλη, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων που «προσφέρει» bonus εγγραφής -ισχύει έως τις 27 Απριλίου- για όσους μπορούν να πληρώσουν άμεσα το 10% της αρχικής οφειλής τους, δηλαδή ποσό από 200 ευρώ και πάνω, γλιτώνοντας το 100% των επιβληθέντων στο κεφάλαιο τόκων και προσαυξήσεων. Πάντως, η συγκεκριμένη ρύθμιση -παρά τον «γενναιόδωρο» χαρακτήρα της και τη μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων- δεν αναμένεται να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα. Το κενό θα καλυφθεί από τη δέσμευση των αποθεματικών φορέων του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την εξασφάλιση εσόδων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ στα τέλη Ιουνίου λήγει και τυπικά η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε 350-400 εκατ. ευρώ»

«Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεραστούν οι προβλέψεις για τα έσοδα. Αυτό που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα είναι ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτήν την άνεση που περιμένω» είχε σημειώσει αρχικά στην τηλεόραση του Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η παραδοχή του Δημήτρη Μάρδα ότι χρειάζονται επειγόντως 350-400 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων και μισθών προκάλεσε σάλο«Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Εμείς, ως λογιστήριο του Κράτους, είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι “αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας”. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι» είχε προσθέσει, πριν προχωρήσει ύστερα από λίγη ώρα σε αναδίπλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε παραδεχτεί ότι «μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. Δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις είναι και οι λειτουργικές δαπάνες…», προσθέτοντας όμως ότι «έχουμε εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό μας».

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους» είχε επισημάνει επίσης, ενώ σε ερώτηση για το εάν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο, ο κ. Μάρδας είχε απαντήσει κατηγορηματικά: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».

Τι πρέπει να πληρώσουμε

Εκτός από μισθούς και συντάξεις που πρέπει να πληρωθούν τέλη Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση έχει τις εξής υποχρεώσεις το προσεχές διάστημα:

Μάιος

  • Στις 8 Μαΐου πρέπει να υπάρξει μετακύλιση εντόκων άνω των 1,4 δισ. ευρώ.
  • Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 601 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα προς το ΔΝΤ που ισοδυναμούν με περίπου 763 εκατ. ευρώ. Οι αποπληρωμές κατά τη διάρκεια του Μαΐου συνολικά ανέρχονται σε 758 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου 963 εκατ. ευρώ.
  • Στις 15 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
  • Μέχρι τα μέσα Μαΐου πρέπει να γίνει η πληρωμή μισθών και συντάξεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ

Ιούνιος

  • Στις 5 Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 εκατ. SDR (305 εκατ. ευρώ) στο ΔΝΤ.
  • Στις 12 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 270 εκατ. SDR στο ΔΝΤ (344 εκατ. ευρώ). Την ίδια ημέρα θα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια άνω των 3,6 δισ. ευρώ.
  • Στις 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 451 εκατ. SDR (573 εκατ. ευρώ) και 270 εκατ. SDR αντίστοιχα στο ΔΝΤ.
  • Στις 19 Ιουνίου θα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης