Μία υπόθεση τεράστιας φοροδιαφυγής μεγαλοεφοπλιστή, που αγγίζει τα 115 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει εδώ και χρόνια στο συρτάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O καταγγέλλων Γ. ΣαραντίδηςΟ πρώην αρχιλογιστής της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, Γιώργος Σαραντίδης, κατήγγειλε στην εκπομπή «Ζούγκλα», με στοιχεία και ντοκουμέντα, τον Κώστα και Γιάννη Γουλανδρή, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους, για συγκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ βρίσκεται και ο νυν υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος -σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα- αν και γνώριζε για τη φοροδιαφυγή από το 2008, όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών, δεν ασχολήθηκε, παρόλο που στο γραφείο του είχαν φτάσει δύο επιστολές με όλα τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχιλογιστή των εταιρειών «Αφοί Γουλανδρή ΕΠΕ» και «Πρακτορείο ΒΟΡΗ ΕΠΕ», ο κ. Μπέζας αγνόησε προκλητικά τον ίδιο και δεν έλαβε υπόψιν τις καταγγελίες του. Την ίδια στάση τηρεί και σήμερα. Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με στενό του συνεργάτη προκειμένου ο υφυπουργός να τοποθετηθεί για ένα τόσο μείζον θέμα που προκαλεί το κοινό αίσθημα του Έλληνα φορολογούμενου. Ο κ. Μπέζας, όμως, δεν επικοινώνησε ποτέ, με τη δημοσιογραφική ομάδα. Παράλληλα, ενημερώθηκε και ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου ο πολιτικός να δώσει την δική του απάντηση επί της καταγγελίας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα για την υπόθεση

Το χρονικό της υπόθεσης φοροδιαφυγής

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2001 το ΣΔΟΕ, κατόπιν καταγγελίας, προχωράει σε κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων (επίσημων αλλά και ανεπίσημων) και των δύο εταιρειών συμφερόντων Ιωάννη και Κωνσταντίνου Γουλανδρή, για το έτος 2000.

Μετά από έλεγχο ο οποίος γίνεται τα στοιχεία αποστέλλονται στην εφορία πλοίων στις 9 Μαρτίου του ιδίου έτους. Η εφορία λοιπόν μετά από ένα χρόνο περίπου διενήργησε έλεγχο με αποτέλεσμα να βρεθεί φοροδιαφυγή 400.000.000 δρχ, μόνο στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΓΟΥΝΑΔΡΗ ΕΠΕ» και μόνο για το έτος 2000.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρώην αρχιλογιστής της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, κατόπιν αιτήσεως ενός γνωστού διαμεσολαβητή μιας άλλης επιφανούς επιχειρηματικής οικογένειας, του Γιώργιου Αλεξανδρίδη, γίνεται επανέλεγχος της υπόθεσης φοροδιαφυγής των 400 εκατ δρχ από τον επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργιο Σταματόπουλο. Ο επανέλεγχος λοιπόν απήλλαξε την εταιρεία από πρόστιμο εκατομμυρίων τότε δραχμών και της επέβαλε μόνο… 880 ευρώ. 

Αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Γιώργος Σαραντίδης, έγινε επειδή ο οικονομικός επιθεωρητής δέχθηκε ως νέα στοιχεία για τον επανέλεγχο, μηνύσεις που είχε υποβάλλει η ίδια η εταιρεία προς των Γιώργο Σαραντίδη αλλά και άλλους πρώην υπαλλήλους της, στις οποίες κατηγορούνταν ότι έκλεψαν χρήματα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι ο έλεγχος από τον οικονομικό επιθεωρητή Σταματόπουλο, έγινε σε βιβλία με μεταχρονολογημένες θεωρήσεις, δηλαδή άκυρα βιβλία. Άρα σύμφωνα με τον Γιώργο Σαραντίδη, ο επιθεωρητής ακύρωσε πρόστιμο σε άκυρα βιβλία και φυσικά ο επανέλεγχος έγινε για να σβηστεί το μεγάλο πρόστιμο.

Η περίεργη στάση πολιτικών και κρατικών φορέων

Τον Οκτώβριο του 2001, ο Γιώργος Σαραντίδης έστειλε εμπιστευτικό φάκελο στον τότε υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δρυ, με τον οποίο τον ενημέρωνε για τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δραχμών των εφοπλιστών Γουλανδρή από το 1992-2000.Τον συγκεκριμένο λοιπόν φάκελο, ο Γιώργος Δρυς τον μεταβιβάζει στον υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.

Ο Απόστολος Φωτιάδης δίνει εντολή σε οικονομικούς Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών για να ελέγξουν την υπόθεση. Την υπόθεση λοιπόν την ελέγχει αρχικά πάλι ο ίδιος επιθεωρητής Γιώργος Σταματόπουλος και σύμφωνα με το πόρισμα του που εξεδόθη το 2005 δεν βρέθηκε φοροδιαφυγή. Ο Γιώργος Σαραντίδης όμως για τον συγκεκριμένο έλεγχο, όπως ισχυρίζεται είχε δώσει στοιχεία και για τους προμηθευτές των εταιρειών Γουλανδρή. Όμως όπως κατήγγειλε, ο επιθεωρητής έλεγξε μόνο τους προμηθευτές και όχι τις εταιρείες των εφοπλιστών.

Το 2003 ο πρώην αρχιλογιστής απευθύνεται ξανά στον Απόστολο Φωτιάδη και τον ενημερώνει εγγράφως για τα πρόσωπα (εφοριακοί, επιθεωρητές κλπ) που είχαν καθυστερήσει τον έλεγχο της καταγγελίας του για φοροδιαφυγή για τα έτη 1992-2000.

Το 2008 απευθύνεται με δύο επιστολές στις οποίες ανέφερε τα πάντα στον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ, αρμόδιο για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, Αντώνη Μπέζα, ο οποίος δεν του απάντησε ποτέ. Η υπόθεση του Γιώργου Σαραντίδη, γίνεται αργότερα επερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα, για να απαντήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου ήταν απλά γίνονται έλεγχοι.

Το 2010 για την ίδια υπόθεση, ο καταγγέλλων ενημερώνει τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο, από τον οποίο όπως ισχυρίζεται ποτέ δεν έλαβε απάντηση. Έτσι το 2011 επισκέπτεται τον τότε διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα, ο οποίος παρόλο που γνώριζε την υπόθεση, όπως ισχυρίζεται ο πρώην αρχιλογιστής δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου και των εμπλεκομένων για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης