Φορτισμένο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίθεσης που δέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

«Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν σχέση με την ημέρα μνήμης των Ποντίων. Τους ξέρω ποιοι είναι… Ήταν οργανωμένοι φασίστες! Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν Δήμαρχο… Μου είπαν: Ποιος σε κάλεσε εδώ ρε; Τον δήμαρχο δεν τον καλούνε. Έχει υποχρέωση να πάει σε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο δήμαρχος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν φθάνει ο δημοκρατικός διάλογος, αν δεν περιλαμβάνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, δεν είναι διάλογος. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε με το διάλογο και πόσοι με τη βία» είπε και πρόσθεσε:

«Ο,τιδήποτε και να πω δεν έχει σχέση με καλλιέργεια κλίματος εμείς είμαστε καλοί και οι άλλοι κακοί. Δεν φθάνει ο δημοκρατικός διάλογος, αν δεν περιλαμβάνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, δεν είναι διάλογος. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε με το διάλογο και πόσοι με τη βία».

«Τραμπούκοι δεν είναι μόνο τα επαναστατημένα παιδιά είναι και κάποιες φορές πολύ υψηλά στα κόμματα. Πρέπει, όχι να ανεχθούμε, αλλά να αγαπήσουμε τη διαφορετικότητα» εξήγησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κακό το Σαββατοκύριακο γιατί έγινε; Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου». «Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν σχέση με την ημέρα μνήμης των Ποντίων. Τους ξέρω ποιοι είναι… Ήταν οργανωμένοι φασίστες» είπε ο δήμαρχος

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην έννοια του πατριωτισμού υπογραμμίζοντας «για μένα είναι να μην κλέβεις και να μη σπαταλάς τα λεφτά των πολιτών. Το να φέρεις λεφτά στην πόλη, είναι για μένα πατριωτισμός. Έτσι μόνο μπορεί να πάει μπροστά αυτή η χώρα κι όχι με κούφια λόγια για ανωτερότητα της φυλής» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτόν τον πατριωτισμό επιβράβευσε η Θεσσαλονίκη το 2014. Αυτό θα πει ότι όχι μόνο αναγνώρισε τη δουλειά που κάναμε αλλά μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε».

«Εγώ ξέρω ότι κάνω τη δουλειά μου, τη δουλειά για την οποία ψηφίστηκα. Όταν αναλάβαμε είπα στους συναδέλφους ότι εγώ έχω μάθει να διοικώ μ’ενα σύστημα. Θα κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει καλύτερα στο πόστο στο οποίο ορίστηκε» είπε και εστιάζοντας στα άτομα που του επιτέθηκαν.

«Είμαι 75 χρονών, θα γίνω 100, το ξέρω σίγουρα μου τόχει ο Θεός, Κι όχι μόνο θα γίνω 100, θάμαι και δήμαρχος μέχρι τα 100. Όπως σηκώθηκα προχθές, που τρόμαξα, έχω σηκωθεί κι άλλες φορές στη ζωή μου» ανέφερε.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Δεν θα επιτρέψουμε στο συντηρητικό κατεστημένο της πόλης να θεωρεί την πόλη φέουδό της. Η Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη ήρθε για να μείνει» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης και κλείνοντας έστειλε το μήνυμα πως η «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου».

«Θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στην καταδίκη της βίας. Να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και πόσοι υπέρ της βίας. Τραμπούκοι κάθε είδους, δεν είναι μόνο τα παραστρατημένα παιδιά που κάνουν φασαρία στο γήπεδο, είναι και οι υψηλά ιστάμενοι σε όλα τα κόμματα», επεσήμανε.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο:

Δεκάδες ήταν τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί, οι εκπρόσωποι φορέων, αλλά και οι απλοί πολίτες γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

To «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αλλά και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα βίντεο το οποίο έδειξε αποσπάσματα από την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης στο Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον δήμο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την σωματική και λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να «ενωθούν οι φωνές και κυρίως να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε «θλιβερό» το θέαμα της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεκριμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμία μομφή. Ακόμη και αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν».

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές», είπε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, στην επίθεση αγνώστων στο βουλευτικό του γραφείο. «Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις στέκονται στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για τη στάση της. «Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια. Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση».

Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης».

Τον αποτροπιασμό της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» εξέφρασε η επικεφαλής, Μόνικα Αϊβάζογλου, προσθέτοντας πως είναι «μια απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία» και πως «πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο».

Ο Κωνσταντής Σεβρής εκ μέρους της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως «αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία».

Τσίπρας: «Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά»

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, μίλησε «για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» και σημείωσε: «Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης