Με μία συνολική αναφορά στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και στα δύο έντονα χαρακτηριστικά που περιγράφουν την πορεία της κατά τον τελευταίο αιώνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκάθαρα έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τόσο τους αγώνες αυτής της πόλης για δημοκρατία όσο και το «μαύρο μέτωπο» το οποίο προσπάθησε πολλές φορές να αποσταθεροποιήσει και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και την Ελλάδα συνολικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσφατο περιστατικό του ξυλοδαρμού του δημάρχου, υποστηρίζοντας πως η ενέργεια αυτή ήταν προαποφασισμένη και οργανωμένη, και πως ο τελικός στόχος των δραστών ήταν ακόμη και η δολοφονία του δημάρχου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ενθαρρύνει τον Γιάννη Μπουτάρη να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της πόλης, προκειμένου να καταδείξει πως η Θεσσαλονίκη είναι και θα μείνει δημοκρατική. Εξήγησε πως το «μαύρο μέτωπο» μπορεί να ηττηθεί μόνο πολιτικά και στην κάλπη, και ως εκ τούτου ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να εκφράζει ένα ευρύτατο δημοκρατικό μέτωπο που θα σταθεί απέναντι στις επιδιώξεις των σκοτεινών κύκλων που θέλουν τη Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού εκφράζονται σε μία χρονική στιγμή που αφορά σε μία από τις σημαντικότερες αποσταθεροποιητικές ενέργειες αυτών των σκοτεινών κύκλων της Θεσσαλονίκης που είναι η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης χτυπήθηκε θανάσιμα στις 22 Μαΐου του 1963 από τον Γκοτζαμάνη και εξέπνευσε έπειτα από λίγες ημέρες, στις 27 Μαΐου, από το θανατηφόρο αυτό χτύπημα. 

Ο Γιάννης Μπουτάρης σήκωσε το γάντι και μετά τον πρωθυπουργό δήλωσε πως είναι απαραίτητο η Θεσσαλονίκη να παραμείνει στα χέρια μιας αυτοδιοικητικής αρχής καθαρά δημοκρατικής. «Ο φασισμός είναι ένας» είπε ο δήμαρχος, υπονοώντας πως και ο αντίπαλος είναι ένας. 

Όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν ανόητος να μην επιδιώξω να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση τη θητεία της, ιδιαίτερα αφού μας μένει ένας χρόνος μετά την έξοδο από τα μνημόνια για να εφαρμοστεί μία άλλη πολιτική εκτός των επιπτώσεων μιας αυστηρής επιτροπείας. Το είπα επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω πως η θητεία της κυβέρνησης λήγει το φθινόπωρο του 2019».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψή του ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται ”Μακεδονία”». Επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη ”Μακεδονία”…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση. Προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι που εδώ και 70 χρόνια έχει δοθεί από άλλους… Εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία, είτε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας είτε σαν ανεξάρτητο κράτος».

«Κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”… Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε για τους Σκοπιανούς: «Δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές».

«Άρα λοιπόν», συμπέρανε ο Αλέξης Τσίπρας, «το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη ”Μακεδονία” είναι μια μεγάλη νίκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης