Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλα τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, προκειμένου να ανάψουν οι δανειστές το «πράσινο» φως για την εκταμίευση νέας χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί στις 13 Μαΐου η συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «υπέρ», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα «κατά». Ορισμένα από τα σημεία που φαίνεται να προκαλούν αντιδράσεις, ήπιας μορφής προς το παρόν, είναι η ρύθμιση για την απελευθέρωση των προϊόντων προψημένης ζύμης, καθώς και η τροπολογία για τους ανέργους που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ και προσωρινά δεν έχει γίνει δεκτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το Σάββατο στην επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, ωστόσο δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εξηγεί πως η επίμαχη τροπολογία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Μιλώντας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος εξέφρασε τη λύπη του που δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το σύνολο της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας πως η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν έχουν γίνει κατανοητές οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τροπολογία μπορεί να επανέλθει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανεργία. Χθες βράδυ αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την υιοθετήσετε γιατί έχει να κάνει με χιλιάδες άνεργους», εξήγησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης