Την αγωνία της για την έγκαιρη καταβολή της δόσης-μαμούθ των 31,5 δις και μάλιστα άμεσα, ώστε να αποφευχθεί η ασφυξία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει από το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική πλευρά στους δανειστές της, προσπαθώντας να επιταχύνει τις διαδικασίες. «Κλειδί» στην υπόθεση αυτή είναι το Βερολίνο. Για τους λόγους αυτούς, ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται το πρωί της Παρασκευής με την καγκελάριο της Γερμανίας (10.30 ώρα Ελλάδας) για να τεθούν επί τάπητος οι λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά μπορεί να διασφάλισε μία θετική υποσημείωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την «πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα», αλλά τα γνωστά τα λόγια τα μεγάλα δεν επαρκούν φυσικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διασφάλιση μιας έστω και μικρής ρευστότητας στην αγορά, καθώς η ήδη υπάρχουσα θα έχει αναλώσει και την τελευταία σταγόνα της μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Όπως έχουν τα πράγματα, η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να ληφθεί κατά την έκταση σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, έξι ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές που αποτελούν και το ορόσημο για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Είναι πολύ πιθανό μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί και η ένταξη της Ισπανίας στον Μηχανισμό Στήριξης και άρα η έναρξη σύνθεσης του λεγόμενου «πακέτου» για την τριάδα του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενδεχομένως δε και για την Πορτογαλία.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για την Ελλάδα αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες με την Τρόικα και τονίζουν ότι το Eurogroup θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.



Η δήλωση των «17» έχει ως εξής:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η Τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της Τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη».

Δηλώσεις Ρομπάι – Ολάντ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Χ. Ρομπάι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

Επεσήμανε, δε, ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

WSJ: Στο τραπέζι πρόταση για την επαναγορά του ελληνικού χρέους

Τα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με discount που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», μην κατονομάζοντας τις πηγές της.

Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα πεισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συναινέσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που χρειάζεται «απεγνωσμένα» η Ελλάδα, ώστε να παραμείνει το μνημόνιο «εντός τροχιάς» μεσοπρόθεσμα.

Οι ίδιες πηγές θέλουν η πρόταση αυτή να προωθείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ, όπως αναφέρουν, δεν πέφτει πρώτη φορά στο τραπέζι, αφού είχε τεθεί προς συζήτηση και στα μέσα του 2011, χωρίς ωστόσο να τύχει της δέουσας αποδοχής.

«Περιλαμβάνει μια εθελοντική διαδικασία. Η λογική είναι πως, εάν αυτοί οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)» εξήγησε ένας αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Γερμανικός συμβιβασμός με γαλλικό… ντεμαράζ για την τραπεζική εποπτεία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 05:15

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης