Από σήμερα και μέχρι τις αρχές Ιουνίου διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία θα κριθούν πολλά για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την βιωσιμότητά του, καθώς και το πώς θα πορευθεί η Ελλάδα στο εξής και με ποιους εν δυνάμει συμμάχους.

Από σήμερα και μέχρι τις αρχές Ιουνίου διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία θα κριθούν πολλά για το μέλλον του ελληνικού προγράμματοςΣημαντικότατη ημερομηνία θεωρείται η 21η Απριλίου έως και την 23η Απριλίου, οπότε και οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιθώριο των εργασιών, θα ληφθούν αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Στη Σύνοδο αναμένεται να διευκρινιστούν κάποια θολά σημεία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και για το τι θα πράξει το Ταμείο σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Λίγο νωρίτερα, στις 20 του μηνός κλείνει μία εύκολη σχετικά περίοδος, με την λήξη των ομολόγων 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Έτσι ξεκινά η «αντίστροφη μέτρηση» με τα ταμειακά αποθέματα να αποτελούν τον κεντρικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του γενικότερου οικονομικο-πολιτικού κλίματος. Αξίζει να σημειωθεί τον Ιούλιο λήγουν ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014.

Στις 21 Απριλίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Οι ανακοινώσεις θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα γραφής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως το μεσημέρι της 21ης Απριλίου θα ανακοινωθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον εφτά φορές πάνω από το στόχο του 2016, ο οποίος ήταν 0,5%.
 
Μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και εφόσον ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής τους, εικάζεται ότι θα αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και δεν αποκλείεται τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν ακόμη και στις 25 του μηνός. Επί τάπητος θα τεθούν η αξιολόγηση και η ολοκλήρωσή της, η λεπτομερής ανάλυση των νομοσχεδίων στα οποία θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα για μετά το 2018, αλλά και το περιεχόμενο του Μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP), εάν και εφόσον έχει συμφωνηθεί η παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και εφόσον οι διαπραγματεύσεις έχουν θετική έκβαση η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2018-2021.

«Καυτός» θεωρείται και ο μήνας Μάιος, καθώς στη διάρκειά του θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και έως τις 21 Μαΐου η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει στην ψήφιση νέων επίπονων μέτρων που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 22 Μαΐου έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται και η περίοδος από το τέλος Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου. Έτσι, εάν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα τότε στο Συμβούλιο της ΕΚΤ που θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας αναμένονται αποφάσεις για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης