Tου Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την – ανασχηματισμένη – κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Την Τετάρτη θα κριθούν τα πάντα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Και τούτο γιατί τα μέτρα που επίκεινται να ψηφιστούν θα αποτελέσουν το crash test για την κυβερνητική συνοχή: Αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταφέρει να ξεπεράσει τον μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών που θα ψηφίσουν θετικά, τότε, οι εκλογές μπορούν να περιμένουν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες (πιθανότερη ημερομηνία η 13η Σεπτεμβρίου), τονίζοντας ότι δεν μπορεί να στηρίζεται σε ελλιπή πλειοψηφία, κάτω από το ελάχιστο συνταγματικό όριο των 120 βουλευτών που απαιτούνται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση, το Μαξίμου επιδιώκει να διευκολύνει κάπως τα πράγματα: Αφ’ ενόςH κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει φρένο στην εκλογολογία, την οποία ωστόσο συντηρούν και κυβερνητικά στελέχη φρόντισε να αφαιρέσει μέτρα-φωτιά από το δεύτερο πακέτο, όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ και επιβάρυνση των αγροτών, τα οποία όμως θα έρθουν προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όπως επιβεβαιώνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι. Επιπλέον, ο Γ. Σταθάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε επισήμως αίτημα να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πρέπει να ψηφιστούν την Τετάρτη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και διαδικασίες για επίσπευση των προθεσμιών για πλειστηριασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να «σαλαμοποιηθούν» τα μέτρα και να κοπάσουν οι αντιδράσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε «έκρηξη» και απώλεια της δεδηλωμένης. Επιπλέον η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει φρένο στην εκλογολογία, την οποία ωστόσο συντηρούν και κυβερνητικά στελέχη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να δηλώσει ότι «οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης».

Η 13η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα, πάντα, με τους υπευθύνους των μαγειρείων του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζεται ως η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) ετοιμάζονται για εκλογές αν και δημοσίως διαμηνύουν ότι δεν χρειάζονται στον τόπο. Ωστόσο, ζητούν εμμέσως από την κυβέρνηση να τεθεί υπό επιτροπεία, καθώς διεκδικούν να έχουν λόγο σε μείζονες αποφάσεις που αφορούν τη συνέχεια της κυβέρνησης, επικαλούμενα την «πλάτη» που έβαλαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε και πάλι σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠρόεδροΤο Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας κάνουν μια προσπάθεια που μοιάζει με… τετραγωνισμό του κύκλου της Δημοκρατίας, ενώ στην ίδια λογική κινούνται και τα άλλα κόμματα, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα, αφενός να εφαρμόσει τη συμφωνία, αφετέρου να προχωρήσει σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Αυτή η κινητικότητα είναι δεδομένο ότι δημιουργεί νευρικότητα και ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να ποντάρει με ασφάλεια για την επόμενη μέρα. Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας κάνουν μια προσπάθεια που μοιάζει με… τετραγωνισμό του κύκλου: Να εφαρμόσουν τη συμφωνία, να ηρεμήσει η αγορά και να μην διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προκύψουν μεταβατικές κυβερνήσεις σωτηρίας…

Διαβάστε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης