Τα ονόματα των προσώπων που απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής. H oρκωμοσία αναβάλλεται για τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, 8 νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν στα Υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Πρόκειται για τους Χ. Βερναδάκη, Π. Πολάκη (βουλευτής Χανίων), Τ. Αλεξιάδη, Σ. Αναγνωστοπούλου (βουλευτής Αχαΐας), Π. Χαϊκάλης (βουλευτής Αττικής), Γ. Αμανατίδη (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), Δ. Βίτσα, Ο. Γεροβασίλη (βουλευτής Άρτας).

Όπως ήταν αναμενόμενο απομακρύνθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο οι «αντάρτες» υπουργοί, δηλαδή ο Π. Λαφαζάνης, ο Δ. Στρατούλης, η Ν. Βαλαβάνη και ο Κ. Ήσυχος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν υπάρχει πια στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για δομικό ανασχηματισμό. Η μόνη που έχει ψηφίσει «όχι» αλλά παραμένει στη θέση της είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία διαρρέει ότι δεν της έχει ζητηθεί η παραίτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαρατήρητος δεν περνά και ο νέος ρόλος του Γαβριήλ Σακκελαρίδη, ο οποίος υποβιβάστηκε στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Για ακόμη μία φορά, το ρεπορτάζ του zougla.gr επιβεβαιώθηκε. Οι πληροφορίες για τις τοποθετήσεις Βίτσα, Χαϊκάλη, την αλλαγή θέσης του Π. Σκουρλέτη και την τοποθέτηση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου και τεχνοκράτη στο Υπουργείο Οικονομικών απεδείχθησαν αξιόπιστες και έγκυρες.

Η νέα κυβέρνηση έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας


Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών – Διοίκησης Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Νίκος Βούτσης

Αναπληρωτής Υπουργός για τα θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης


Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά


Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
 

Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας


Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Οικονομικών: Eυκλείδης Τσακαλώτος


Αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων: Τρύφωνας Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός για το ΓΛΚ: Δημήτρης Μάρδας

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς


Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργείο Εργασίας


Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος


Αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου


Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παύλος Χαϊκάλης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής


Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός


Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σία Αναγνωστοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος


Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας


Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης


Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης


Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Τέρενς Κουίκ

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς



Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλγα Γεροβασίλη

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

  Γαβριήλ Σακελλαρίδης



Νίκος Φίλης

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ.

To who is who των νέων μελών

Οκτώ νέα πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχήμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα:

Χριστόφορος Βερναρδάκης

O Χρ. Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».

Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».

Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου. 

Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”, καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στο διάστημα 2010-2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του ΑΠΘ. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.

Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης είναι Χειρουργός – Εντατικολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου».

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Τον Μάιο του 1999, ήταν ο επικεφαλής της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία της Ένωσης Γιατρών Αθήνας – Πειραιά.

Τρύφωνας Αλεξιάδης

Οικονομολόγος, πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων). Εργάστηκε από το τρίτο έτος των σπουδών του σε λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων, μέχρι τον διορισμό του στο Υπουργείο Οικονομικών το 1987.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος (για 10 χρόνια) στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών.

Συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Εκπρόσωπος (για πολλά χρόνια) του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις επιτροπές διαλόγου του Υπουργείου Οικονομικών, για θέματα φορολογίας. Επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για 3 έτη στο γραφείο του Γ. Δραγασάκη. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης, μέχρι και την διάλυσή του.

Ενεργοποιήθηκε συνδικαλιστικά σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών. Γεννήθηκε το 1960 στην Καβάλα από δασκάλους γονείς. Κατοικεί στη Νίκαια με τη σύζυγό του Σοφία Γιάννου και τις κόρες τους Κατερίνα και Ευδοκία.

Παύλος Χαϊκάλης

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1959 στο Κατάκολο Αχαΐας και είναι ηθοποιός. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη αλλά δεν εξελέγη. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για πρώτη φορά και επανεξελέγη στις εκλογές τον Ιούνιο του 2012.


Γιάννης Αμανατίδης

Γεννήθηκε το 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς. Έζησε μέχρι το 1978 στην Τερπνή Σερρών.
Είναι παντρεμένος με τη Μουστάκα Σταματία, δασκάλα, και πατέρας δύο παιδιών.

Από το 1985 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Μέλος από το 1996 του Δ.Σ., γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Θεσ/νίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε., της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία α/θμιων σωματείων.

Μέλος της Π.Κ. εκπαιδευτικών Π.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της Επιτροπής Εργασιακών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σία Αναγνωστοπούλου

Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου και γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Πάτρα.

Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισµό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.

Έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.
Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τµήµα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήµιο.

Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήµια, στην Ευρώπη και στην Αµερική ενώ διαθέτει µεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Δημήτρης Βίτσας

Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών και από τον Φεβρουάριο είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ Α.Ε. και της LEFT MEDIA A.E.

Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας ως τον Απρίλιο 2009.

Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ τον Ιούλιο του 2013. Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλγα Γεροβασίλη

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1961. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, Χημικό Μηχανικό και έχουν τρία παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο.

Είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.

Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης