Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούν οι βαριές απώλειες που υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός κατά την ψήφιση των μέτρων του 3ου μνημονίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές ανοικτές πληγές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με 229 «ναι», 64 «όχι» και 6 «παρών», η χώρα οδεύει ολοταχώς προς το τρίτο μνημόνιο…Η κρίσιμη ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τον Τσίπρα να εξασφαλίζει 229 «ναι», με τη στήριξη ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, αλλά να βγαίνει πληγωμένος από τη διαδικασία, βλέποντας 39 βουλευτές του να διαφοροποιούνται, και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Eurogroup της Πέμπτης, καταφεύγοντας στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των 39 απωλειών περιλαμβάνονται τρεις εν ενεργεία υπουργοί (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος), δύο πρώην υπουργοί (Βαρουφάκης, Βαλαβάνη), αλλά και η πρόεδρος της Βουλής, η οποία προανήγγειλε το «όχι» σε μία πύρινη ομιλία της, λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν τόσο οι βουλευτές του ΚΚΕ όσο και της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόσο στην κοινοβουλευτική του ομάδα όσο και ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του, αλλά μάταια, αποφεύγοντας -προς το παρόν- να υλοποιήσει την προειδοποίησή του για παραίτηση, όπως ανέφεραν τις πρώτες πρωινές ώρες κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι επεσήμαναν ωστόσο ότι το αποτέλεσμα συνιστά σοβαρή διαίρεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντεγκλήσεις, εντάσεις και προβληματισμός

Τα προαπαιτούμενα μέτρα (όπως είχαν ζητήσει επιτακτικά οι εταίροι) ενεκρίθησαν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος χρηματοδότησης-γέφυρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να μετρά απώλειες, τους ΑΝΕΛ να διατηρούν συμπαγή την κοινοβουλευτική τους ομάδα, αλλά τον δρόμο που οδηγεί στην επόμενη ψηφοφορία να παραμένει γεμάτος αγκάθια.

Η ΝΔ στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να κλείσει η συμφωνία, αλλά τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Τσίπρας αρκέστηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, δίχως κανένας από τους δύο να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη λαίλαπα που θα ακολουθήσει…

Όπως επαληθεύτηκε για ακόμη μία φορά, η εξουσία πηγαίνει άλλοτε δεξιά και ενίοτε αριστερά, ωστόσο το χρέος πηγαίνει πάντα στον λαό…



Η ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 229 «ναι», 64 «όχι» και 6 «παρών» χάρη στις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, καθώς το αντάρτικο μεγάλου μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε -εκ νέου- την κυβέρνηση σε αριθμητική απώλεια της δεδηλωμένης, παρόλο που ο πρωθυπουργός είχε δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός πηγαίνει λαβωμένος στην επόμενη ψηφοφορία των προαπαιτούμενων, στα τέλη Ιουλίου, έχοντας να αντιμετωπίσει τις απώλειες 39 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του μείζονος εταίρου.

«Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς» ανέφερε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας παράλληλα τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εάν το επιθυμεί, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ή να ζητήσει εκλογές.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά σημαντικές απώλειες, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός του συρρικνώθηκε κατά 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, 32 άτομα ψήφισαν «όχι», 6 «παρών» και μία βουλευτής ήταν απούσα. 

«Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς» εκτίμησε ο πρωθυπουργόςΑξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Ήσυχος και η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο για μια προοδευτική πορεία, για να βγούμε από την κρίση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση πολύ δυνατά, ολόθερμα, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούμε με τα μέτρα λιτότητας, δεν στηρίζουμε το μνημόνιο» ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

«Το θέμα της κυβέρνησης είναι του πρωθυπουργού. Αυτός καθορίζει το κυβερνητικό σχήμα. Όποτε μου ζητηθεί η παραίτησή μου, είναι στη διάθεσή του» πρόσθεσε.

Παρά τη -λεκτική- στήριξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού, προμηνύοντας εξελίξεις εντός των επόμενων ωρών…



Οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ:

Όχι: Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαρουφάκης Γιάνης, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Ήσυχος Κωνσταντίνος, Κοδέλας Δημήτριος, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Σωτηρίου Ελένη, Σταθάς Ιωάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Ιωαννίδης Ηλίας, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Μακρή Ραχήλ, Σαμοΐλης Στέφανος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ζαρδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ουζουνίδου Ευγενία, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλειος, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Δελημήτρος Κωνσταντίνος.

Παρών: Κατριβάνου Βασιλική, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Μιχαλάκης Νίκος, Διώτη Ηρώ, Λέβα Βασιλική

Απούσα: Τσανάκα Αλεξάνδρα

Πατήστε εδώ για να δείτε όλους τους διαφωνούντες:


Η σύγκληση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στη σκιά της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα – Παυλόπουλου, που ενδέχεται να σηματοδοτήσει πολιτικές διεργασίες, ενώ, την ίδια στιγμή, εκτός του Κοινοβουλίου σημειώνονταν εκτεταμένα επεισόδια.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε -εν μέσω χειροκροτημάτων- ότι κατεβαίνει από το προεδρείο της Βουλής, παραχωρώντας τη θέση της στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Τσίπρας, Μεϊμαράκης και Θεοδωράκης, παρόλο που αρχικά είχαν δηλώσει ότι δεν θα τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τελικώς δεν αντιστάθηκαν και έλαβαν τον λόγο, προκειμένου να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Τσίπρας: «Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω…»

Λίγα λεπτά πριν από τη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας διέβη την πόρτα του Κοινοβουλίου και μίλησε από τα έδρανα, υπεραμυνόμενος των προσπαθειών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα, ο οποίος είχε «λάθη και παραλείψεις». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αισθάνομαι περήφανος για τη μάχη που δώσαμε για το δίκιο του λαού μας. Μια μάχη όχι μόνο απέναντι στα οργανωμένα κατεστημένα. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα». 

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει» τόνισε.

Όπως ανέφερε, «έχουμε αφήσει παρακαταθήκη δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσα τη ρωγμή, τη σύγκρουση, δυνάμεις συντήρησης. Και από την άλλη αυτές που αγωνίζονται προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει στην αλληλεγγύη, στις αξίες της».



Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εξαπέλυσε πυρά κατά του λαϊκού κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι του λαϊκού κόμματος, στο οποίο ανήκετε κ. Μεϊμαράκη, κατακεραύνωσε το δίκιο του ελληνικού λαού… Μας κουνούσαν το δάχτυλο, όταν το μόνο που κάνουν είναι να μας δίνουν δανεικά. Και όμως η Ελλάδα έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να διαγράψει το χρέος της».

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όποιος «έχει την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας αποτελεί την επαναφορά του παλιού συστήματος κάνει λάθος. Θα διαψευσθεί σύντομα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και ο λαός το καταλαβαίνει».

«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα δεχθούμε κουρέματα ομολόγων, ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μία νύχτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.



«Αυτά ήταν επιταγές του παλιού πολιτικού συστήματος που επιδιώκει ρεβάνς» εκτίμησε.

Κάλεσε, δε, το Κοινοβούλιο να στηρίξει τον ελληνικό λαό λέγοντας: «Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τον λαό, τους ανθρώπους του μόχθου, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία. Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη δέσμευση να πολεμάμε για το δίκιο του λαού. Ούτε θα δικαιώσουμε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουμε παρένθεση. Πράγματι, δεν μας αρέσουν τα περισσότερα σημεία, αλλά θα το πράξουμε».

Παρά τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα υπέρ της κοινωνίας. Θυμίζω ότι δεν είμαι από τους πολιτικούς που πίστεψα ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι ξένοι. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών και εδώ πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Είναι τα καρτέλ…».



Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπει μια τάξη και θα προνοήσει, ώστε τα μέτρα να μην πλήξουν τους πιο αδύναμους. Βρισκόμαστε στην ώρα της ευθύνης και αυτό μας αφορά όλους».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εκβιασμούς που δέχθηκε: «Αναφερθήκατε, όπως και τα ΜΜΕ, στον εκβιασμό. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός; Και αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα στη Σύνοδο. Είχα συγκεκριμένες επιλογές: μία ήταν η συμφωνία, η άλλη ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Όλοι γνωρίζετε τις συνέπειές της. Η τρίτη είναι η επιλογή Σόιμπλε, το παράλληλο νόμισμα. Αν το θέλετε, να το συζητήσουμε…».

«Προσπάθησα η κοινωνία να μην οδηγηθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι τώρα. Θέτω το ερώτημα σε όλους σας. Είναι πραγματικός ή πλαστός ο εκβιασμός. Αν θεωρείται πλαστός, πείτε μου τι προτείνετε. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός, πρέπει να μοιραστούμε όλοι την ευθύνη» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σενάρια περί παραίτησής του λέγοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω και ο τελευταίος που θα προσχωρήσω σε αυτό που απεργάζονται κάποιοι. Στο να πάψει η κυβέρνηση, να φύγει».

 
Μεϊμαράκης: «Είμαστε εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας»

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

«Και να θέλουμε να αγιάσουμε, δεν μας αφήνετε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Mιλήσατε για να συσπειρώσετε την ομάδα σας. Δεν ξέρετε τι θα κάνετε αύριο το πρωί. Θα είστε στα κυβερνητικά έδρανα, δεν θα είστε; Σας είπαμε εμείς για αριστερή παρένθεση; Τι άλλο θέλετε από την αντιπολίτευση;».

Συνεχίζοντας με έντονο ύφος, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Καταλαβαίνω γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Έρχεστε και διαπραγματεύεστε με την κοινοβουλευτική σας ομάδα, με τον εταίρο. Στις 20 Φεβρουαρίου υπογράψατε συνέχιση του μνημονίου και δεν το καταλάβατε. Έρχεστε σήμερα και μας λέτε τι; Ότι δεν μου φέρθηκαν καλά οι Ευρωπαίοι; Εσείς γιατί δεν το λέγατε στο παρελθόν;».

«Την 20ή Φεβρουαρίου υπογράψατε συνέχιση μνημονίου. Δεχθήκατε τα πλαίσια που λειτουργεί η Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Δεν μου κάνει εντύπωση που μερικοί θα ψηφίσουν όχι. Η ΝΔ θα σας στηρίξει, αλλά δεν γίνεται να ψηφίζουμε εμείς και όχι οι δικοί σας. Δεν είμαστε κορόιδα» είπε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης.

Όσον αφορά στη στήριξη που επιδεικνύει η αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολιτική δύναμη για μας να σας πούμε προχωρήστε στην Ευρώπη. Ξέρω τι περάσατε, αλλά πρέπει να παραδεχθείτε ότι η αντιπολίτευση σας έδωσε πολλά όπλα. Το 251 ήταν ένα από αυτά, ο κίνδυνος δεν πέρασε, περιμένουμε και άλλο νομοσχέδιο την άλλη βδομάδα κι άλλο τον Σεπτέμβριο».

«Είναι καλύτερη μια κακή συμφωνία από μια μη συμφωνία. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και πρέπει να την υλοποιήσετε. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει, αν κάνουμε κάποια πράγματα και χτίσουμε την εμπιστοσύνη μας. Σας λέμε ότι το “ναι” το δικό μας είναι χωρίς συναλλαγές, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με τα εν λόγω μέτρα. Τον ΦΠΑ επί Σαμαρά το αποκρούσαμε» είπε μεταξύ άλλων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης επανήλθε στο πολυσυζητημένο e-mail Χαρδούβελη, λέγοντας ότι αυτό «κόστιζε 1 δις. Μας είπατε δεν ξέρατε, βρήκατε τους εκβιαστές και τώρα μάθατε. Για να μάθετε θα πληρώσει ο λαός πολλά δις. Είναι ακριβά αυτά τα διδακτά. Τελικά, τι ήταν καλύτερα, τότε επί mail Χαρδούβελη ή τώρα; Ψηφίζουμε “ναι” στη συνέχεια στην Ευρώπη. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Κύριε πρωθυπουργέ, χωρίς τη ΝΔ θα έχετε πρόβλημα. Είμαστε οι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας».

Μιχαλολιάκος: «Τα μνημονιακά μέτρα θα φέρουν μεγαλύτερη φτώχεια»

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, τόνισε αρχικά πως «η κυβέρνηση πρόδωσε τη βούληση του ελληνικού λαού, καθώς μετέτρεψε το υπερήφανο “Όχι” σε ένα δουλοπρεπές “Ναι”». 

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα ελέγχει τον χώρο των καναλιών, η λογοκρισία κατά της Χρυσής Αυγής και η ασυδοσία των καναλαρχών συνεχίζεται αμείωτη. Με το νέο εθνοκτόνο μνημόνιο της Αριστεράς ο εθνικός πλούτος της χώρας, οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες εκποιούνται μέσω ιδρύματος το οποίο προοριζόταν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο» υπογράμμισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι «το οικονομικό έγκλημα με το πάγωμα της ρευστότητας του ELA και το κλείσιμο των τραπεζών έγινε παράνομα δίχως την πρότερη συνεδρίαση της ΕΚΤ».

«Τα μνημονιακά μέτρα θα φέρουν μεγαλύτερη φτώχεια, την ίδια στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο χιλιάδες offshore και η λίστα Λαγκάρντ» είπε.

Θεοδωράκης: «Οι συνωμότες της δραχμής κρύφτηκαν πίσω από τον Τσίπρα»

Ο κ. Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, επέκρινε έντονα τόσο τους «συνωμότες της δραχμής», όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο και όλους όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία. «Τους πραξικοπηματίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες και δεν παραιτούνται απολαμβάνοντας τα προνόμια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», όπως ανέφερε.

«Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Τις πήραν κάποιοι απ’ αυτούς. Και τώρα μας λένε: “Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα του Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που μας παραχώρησε ο Τσίπρας”. Η ανηθικότητα ως πολιτική».

«Πρέπει, κ. πρωθυπουργέ, να δώσετε μια απάντηση. Δεν νοείται να κρατάτε στην κυβέρνηση αυτούς που καταψηφίζουν» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει θράσος σε αυτήν τη χώρα και θα πρέπει να το πούμε δυνατά: η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Παλεύουμε για να νικήσουμε τα παράσιτα και τους υποκριτές. Τους ψεύτες και τους λαϊκιστές».

Για τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι «θα έπρεπε να είναι παρούσα, να κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα. Θα ήταν μια πράξη αυτογνωσίας».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι, «χωρίς τσαλιμάκια», θα ψηφίσει την προτεινόμενη συμφωνία και θα προσπαθήσει να βελτιώσει κατά την εφαρμογή της όλα τα αρνητικά της.

 
Δ. Κουτσούμπας: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία»

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια» τα περί περήφανης διαπραγμάτευσης.

«Αισθάνεστε περήφανοι για το πάγωμα μισθών, συντάξεων, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την εξαθλίωση των αγροτών, για το ξεπούλημα της χώρας;» διερωτήθηκε και σχολίασε: «Τι θα λέγατε εάν ήσασταν στην αντιπολίτευση;»

«Ο λαός πληρώνει ένα χρέος, το οποίο δεν διόγκωσε ο ίδιος» είπε και συμπλήρωσε: «Λέτε στον συνταξιούχο να αποδεχθεί στην πλάτη του ένα νέο βουνό μέτρων, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές».

«Δεν αποτελεί λύση για τον λαό η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Tα στηρίγματά σας, κύριε Τσίπρα, είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». 

«Μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών, εάν δεν αυξηθεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων;» αναρωτήθηκε και επεσήμανε ότι «το ΚΚΕ είναι η μόνη ελπίδα για την έξοδο από την κρίση».



Καμμένος: «Αν πέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα»

«Βρισκόμαστε κάτω από έναν τεράστιο εκβιασμό και καλούμαστε να ψηφίσουμε κατά της δικής μας συνείδησης» υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος

Ωστόσο, επέμεινε ότι εάν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, τότε δεν υπάρχει ελπίδα ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Υπάρχουν λαοί, όπως είπε, που μπορεί να συνθηκολογούν, αλλά δεν παραδίδονται και αυτό είναι το νόημα και η σημασία της ψήφου που πρέπει να δώσουμε απόψε.



Γεννηματά: «Ο Τσίπρας ευθύνεται για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο»

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και τον κάλεσε να δώσει τέλος στο θέατρο σκιών, όπως είπε. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές, οι οποίες, όπως ανέφερε, «θα είναι καταστροφικές, όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός που φτάνει μέχρι το τέλος ισχύος του προγράμματος. Πάψτε, λοιπόν, να πατάτε σε δύο βάρκες» δήλωσε και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα». 

«Έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις» ανέφερε και, επικαλούμενη τους στίχους του Δ. Σαββόπουλου από το τραγούδι του «Άγγελος Εξάγγελος», είπε ότι «… τα νέα που μας έφεραν ήταν όλα μια ψευτιά κι ακούγονταν ευχάριστα στ΄ αφτί μας».

Η κα Γεννηματά επεσήμανε τέσσερα κύρια σημεία στη συμφωνία που συνήψε η κυβέρνηση και τα οποία αφορούν στα μέτρα για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, στην ανάγκη να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί. 

«Θα μας βρείτε αρωγούς για το συμφέρον της χώρας. Χρειάζεται εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης