Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Πέμπτης. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής και ενώ εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες

«Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη συζήτηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου, με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό κλίμα.«Η ελληνική πλευρά εργάζεται για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος» πρόσθεσε.


 
Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω του Twitter, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Νωρίτερα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της  συνάντησης είναι να εξεταστεί πώς οι εμπλεκόμενες πλευρές για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.  

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

«Κάθε ημέρα μετράει» τόνισε η Μέρκελ εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνουν όλα σωστά».

Διαβάστε επίσης: Έσπασε ο πάγος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, 20:06

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης