Κώστας Μπετινάκης

Mε την ίδια τροπολογία, που… αλλάζουν τα πετρέλαια στον ελληνικό λαό, αλλάζουν τα πετρέλαια και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προβλέπει προσθήκη τροπολογία, στην Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, για τις ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει δυο διατάξεις:

# Η μία αυξάνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (Π Δ 191/208) και με τον τρόπο αυτό την λιανική τιμή.

# Η άλλη καταργεί την αυτονομία στη διοίκηση του ΑΠΕ αφού στο ΔΣ την πλειοψηφία αποκτά το Δημόσιο που θα διορίζει τα 4 από τα 7 μέλη του, ενώ μέχρι τώρα η πλειοψηφία (6 στα 9 μέλη) απαρτιζόταν από εκπροσώπους των ενώσεων συντακτών και πανεπιστημιακούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προάγγελος της τροπολογίας υπήρξε την περασμένη εβδομάδα η παρέμβαση Κεδίκογλου, στο πρακτορείο, μέσω του γενικού γραμματέα ΜΜΕ Ι. Παναγιωτόπουλου, που παρέκαμψε τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ και ακύρωσε τηλεγράφημα που αφορούσε απομάκρυνση διευθυντών του ΣΔΟΕ με αφορμή την λίστα Λαγκάρντ.

Με την τροπολογία αυτή, που επεξεργάσθηκε το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και είχε στείλει από μέρες στα γραφεία των προέδρων της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη συζήτηση για τα δημόσια ΜΜΕ και ανοικτά θέματα που υπάρχουν στο ΑΠΕ.

Η τροπολογία προβλέπει για το ΑΠΕ/ΜΠΕ:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει επταμελές -όπως ήταν από τον Οκτώβριο του 2011.

2. Από τα 7 μέλη του Δ.Σ. για πρώτη φορά πλέον η πλειοψηφία (4 μέλη) θα διορίζονται από την κυβέρνηση.

Καταργείται η υποχρεωτική δημοσιογραφική ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και ο τρόπος επιλογής και τα προσόντα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό της λειτουργίας του (πτυχία ΑΕΙ ή πολυετής εμπειρία σε διευθυντική) και μπορεί να διορίζεται ο κηπουρός υπηρεσίας του εκάστοτε κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πάντως με ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου επισημαίνουν για τα θέματα των δημόσιων ΜΜΕ:

# Η κομματική άλωση των δημοσίων ΜΜΕ ενθυμίζει την ρήση της Γραφής: “επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον και διεμοιράσατο τα ιμάτια μου»

# Μετά την εισήλαση στην ΕΡΤ των κομματικών δημοσιογράφων αυτή την περίοδο μελετάται και η κομματικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

# Ηδη σχεδιάζεται η “διχοτόμηση” της ηγεσίαςε του ΑΠΕ-MΠΕ, ώστε να ικανοποιηθούν οι βλέψεις τοσο της ΝΔ όσο και των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πάντως, όπως προκύπτει από την τροπολογία για το ΑΠΕ περιλαμβάνεται φωτογραφική διάταξη για την απόλυση -χωρίς αποζημίωση- του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ηλία Μάτσικα λόγω και της διαφωνίας του με την μετατροπή του ΑΠΕ σε ΔΕΚΟ και την πραγματοποίηση οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο μέχρι το 2009.

Το θέμα ακριβώς του διαχειριστικού ελέγχου της συγκεκριμένης περιόδου αναφέρουν στην ερώτηση τους προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι με την ένταξη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στις ΔΕΚΟ, εκτός από τον σφιχτό κυβερνητικό εναγκαλισμό, οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται αυτά μετατρέπονται σε κυβερνητικούς υπαλλήλους και επέρχονται παράλληλα νέες μειώσεις μισθών άνω του 35 %.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης