Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή δίνουν σκληρή μάχη απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, ώστε να επέλθει συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά τη 1.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από πολύωρη καθυστέρηση και αφού ολοκληρώθηκε και η τρίτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία νωρίτερα, είχε δηλώσει πως «από τη στιγμή που η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή».

Eπικοινωνία Σαμαρά – Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, περίπου στις 2.00 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο δεύτερος με τους τροϊκανούς.

Πληροφορίες για 30% με 40% κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τρ. Κύπρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει συμφωνία για 30% κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για κούρεμα 40% στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου άγγιζαν τα 186 δισ. ευρώ. Από αυτές τις καταθέσεις, το 50% ήταν κάτω από 100.000 ευρώ. 

Παράλληλα, φαίνεται πως τα χρέη ύψους 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής στον ELA «μπαίνουν στο ψυγείο», χωρίς να «φορτώνονται» στην τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, παραμένουν ερωτηματικά για το κούρεμα – εισφορά στις άλλες τράπεζες προκειμένου να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Πάντως, νέες πληροφορίες ωστόσο, που ήρθαν στο φως λίγο πριν τις 3.00 τα ξημερώματα αναφέρουν πως τα 9 δισ. ευρώ χρέος θα μεταφερθούν από τη Λαϊκή στη Τρ. Κύπρου, αλλά το χρέος θα παραμείνει «παγωμένο». Το τελικό ποσοστό του κουρέματος, καθώς και κάποιες λεπτομέρειες αναμένονται.

Ο Dow Jones Newswires μεταδίδει πως με βάση την πρόταση δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ και προβλέπεται ο διαχωρισμός της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα. Το ίδιο μέσο ενημέρωσης μιλά για bail-in που θα επιβληθεί στη Λαϊκή με βάση το συμφωνηθέν σχέδιο. Από το bail-in αναμένεται να επηρεάστουν και οι ομολογιούχοι της Λαϊκής.

Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters. Η πρόταση, η οποία θα πρέπει τώρα να υποβληθεί ενώπιον των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για συζήτηση, θα περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται με κλείσιμο της Λαϊκής, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Γ. Ομήρου: Ξεκίνησε το Eurogroup, υπάρχει συμφωνία, έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στη 1.30 επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στις βασικές αρχές ενός σχεδίου, αλλά συνέστησε ψυχραιμία, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», το οποίο υπόκειται στην έγκριση του Eurogroup, επισήμανε ο κ. Ομήρου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κούρεμα του 30% και για πάγωμα του ΕΛΑ, ο κ. Ομήρου είπε πως «το περιεχόμενο θα ανακοινωθεί από το Γιούρογκρουπ. Θα ήταν ανεύθυνο να μπω σε σχολιασμό και εκ μέρους οιουδήποτε χωρίς να έχουμε υπόψη μας το τελικό κείμενο, την τελική συμφωνία να αρχίσουμε τα σχόλια».

«Είχαμε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από την συνεδρία του Γιούρογκρουπ διαμορφώνεται μια πρόταση, μια συμφωνία ή πρόγραμμα όπως ονομάζεται, το οποίο και θα τεθεί την επόμενη μισή-μια ώρα ενώπιον του Γιούρογκρουπ», είπε στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου. Φαίνεται, σημείωσε, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται πλησίστια σε επίτευξη συμφωνίας.

«Μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω ή να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Γιούρογκρουπ άρα θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος από το Γιούρογκρουπ», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει ότι «πηγές του Προεδρικού διαρρέουν προς ορισμένες πλευρές επιλεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Ομήρου απάντησε:

«Δεν ξέρω ούτε ποιες είναι οι πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Εγώ ξέρετε είχα μια ευθύνη απόψε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, να συντονίσω μια διαβούλευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες». Θέλω λοιπόν, συνέχισε, να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε ότι «υπάρχει μια προκαταρκτική – αν θέλετε συμφωνία- όχι σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, το οποίο είναι όμως το αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων δηλαδή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Λαγκάρντ, του Προέδρου ή Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας».

«Αυτό το Γιούρογκρουπ βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία – ας το θέσω έτσι αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένου λοιπόν, ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως μια καταρχήν συμφωνία σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να τύχει της έγκρισης και του Γιούρογκρουπ που είναι οριστικά και αμετάκλητα το αρμόδιο για να πάρει την τελική απόφαση», συμπλήρωσε. 

H τρίτη και κρισιμότερη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη, Μπαρόζο και Ρομπάι ολοκληρώθηκε 10 λεπτά μετά τη 1.00 τα ξημερώματα.

Ο Αναστασιάδης προανήγγειλε την έναρξη του Eurogroup μέσω Twitter

«Κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινά το #Eurogroup #Cyprus», ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στη 1.20 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Κύπριος πρόεδρος

Η δεύτερη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να καμφθούν οι διαφορές, ξεκίνησε στις 22.30 και ολοκληρώθηκε στις 22.50. Ωστόσο, φαίνεται πως μετά και τις νέες προτάσεις της τρόικας για «κούρεμα» ύψους 50%, κρίθηκε αναγκαία και τρίτη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, η οποία ξεκίνησε 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για να ολοκληρωθεί μία ώρα και 20 λεπτά αργότερα. Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση παρίσταντο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωνε τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυπριακής πλευράς.

Μέχρι και εκείνη τη στιγμή, η νύχτα, σύμφωνα με την κυπριακή αποστολή, προβλεπόταν μακριά, ενώ προγενέστερα σενάρια για νέα αναβολή της συνεδρίασης στις 7.00 το πρωί της Δευτέρας, δεν φαίνονταν να ευσταθούν.

«Κούρεμα» καταθέσεων περίπου στο 50% είναι η αντιπρόταση των δανειστών – Η Κύπρος υπό προϋποθέσεις θα δεχόταν ένα κούρεμα στο 40%

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, όσο περνά η ώρα, φαίνεται πως η στάση των δανειστών σκληραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς επιμένουν σε αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και ως εναλλακτική λύση αντιπαρατάσσουν κούρεμα από 50% έως και 60%. Μάλιστα, ο Guardian μεταδίδει πως οι δανειστές έθεσαν για ακόμα μία φορά το εκβιαστικό δίλημμα: «Ή δέχεστε τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων ή φεύγετε από το ευρώ».

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή. Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Τα διεθνή Μέσα, 20 λεπτά πριν τη 1.00 τα ξημερώματα κάνουν λόγο ότι η Κύπρος υπό προϋποθέσεις θα δεχόταν ένα κούρεμα στο 40%. Ειδικότερα, ο Guardian μεταδίδει πως ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αντιπροτείνει κούρεμα της τάξης του 35-40%, ενώ οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε μεγαλύτερο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φερόταν από τα Μέσα να επιμένει να μην τα φορτωθεί όλα η Κύπρου αλλά να διαμοιραστεί σε όλες τις τράπεζες. Ο κ. Αναστασιάδης λέγει ότι δεν θα επιστρέψει στη Κύπρο, αν δεν σώσει την Τράπεζα Κύπρου. 

Κρ. Λαγκάρντ: «Αν η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή»

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε: «Αν η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή».

(Η εικόνα από την αίθουσα της συνεδρίασης λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup- ώρα 23.25. Στο βίντεο, διακρίνεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ να ρωτά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Φρανς Βίκερς: Έχετε πάρει την απόφασή σας; Ο Βίκερς φαίνεται να κουνά καταφατικά το κεφάλι του)

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως οι Financial Times κάνουν λόγο για «βαρύ και ενδεχομένως μη διορθώσιμο πλήγμα στην ευρωζώνη από τον κακό χειρισμό της κυπριακής κατάστασης». Η υπόθεση φέρεται επίσης να «έχει διαταράξει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν την τρόικα». Από την πλευρά του, ο γνωστός γαλλικός οίκος Société Générale παρουσιάζει σε δημοσίευμα του την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυπριακής πλευράς στις Βρυξέλλες. Θεωρεί ότι θα υπάρχει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που ίσως φέρει και νέο μνημόνιο τους επόμενους μήνες.

Αιτία της μετάθεσης της συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η «έλλειψη προόδου» στις διαπραγματεύσεις. Πηγή του Προεδρικού ανέφερε ότι «η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει εκείνο που διεκδικεί», στις Βρυξέλλες. «Έχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Στουρνάρας: Tο Eurogroup «ξεκίνησε δύσκολα»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup «ξεκίνησε δύσκολα»

Γιαννάκης Ομήρου: «Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε μαζί μας για τις προτάσεις που τέθηκαν. Έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις. Θέλω να μεταφέρω την έκκληση όλων μας για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να περιμένουμε την κατάληξη. Επίσης θα ήθελαν να μην υπάρχουν σενάρια και φήμες. Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε λίγα λεπτά μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης του Ν. Αναστασιάδη με τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σκληρή στάση Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις: «Με εξωθείτε στην παραίτηση»

Όπως όλα δείχνουν, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν ακόμα και με την απειλή χρεοκοπίας την κυπριακή κυβέρνηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον μηχανισμό ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές», φέρεται να διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης στους Ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η πληροφορία αυτή ανασκευάστηκε, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Κυπριακή Βουλή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε λίγο πριν τις 21.00 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Σύμφωνα με την πληροφόρηση, ο πρόεδρος δεν απείλησε με παραίτηση τους δανειστές, αλλά τους ρώτησε αν η επιμονή τους αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της αναβολής της συνεδρίασης έγινε μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα κι ενώ οι υπουργοί είχαν ήδη φτάσει στον χώρο της διάσκεψης. 

Ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ)

Επιρρίπτονται ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας από τους εταίρους. Παράγοντες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως τα 9 δισ. ευρώ, που έδωσε ο μηχανισμός ELA στη Λαϊκή, δεν θα εξασφαλιστούν με την εξυγίανση και δεν θα μπορέσει να τα πάρει πίσω. Δεδομένου αυτού, κατηγορείται και η ΚΤΚ η οποία είχε εγγυηθεί για να πάρει η Λαϊκή τα χρήματα. Με αυτά τα δεδομένα, ΕΚΤ και ΔΝΤ θέτουν θέμα αξιοπιστίας. Αν περάσει σε εξυγίανση η Τράπεζα Κύπρου, τότε η ΕΚΤ θα έχει το πλεονέκτημα να πάρει πίσω τα 9 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα Αναστασιάδη στο Twitter

Αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση της αναβολής του Eurogroup, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο. Negotiations continue. We are doing our utmost for #Cyprus».

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά την άφιξη του: «Περιμένουμε από την Κύπρο ό,τι συμφωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν οι 17 υπουργοί της Ευρωζώνης, είπε ότι «ποτέ δεν θέλαμε να πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ» και «η κατάσταση της Κύπρου είναι μοναδική», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν φόβοι μετάδοσης στους καταθέτες αλλού». «Τα 10 δισ. ευρώ θα βρεθούν από τους επίσημους πιστωτές, τα υπόλοιπα 7 δισ. θα πρέπει να έρθουν από την Κύπρο» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Οι πλουσιότεροι καταθέτες, κάτοικοι ή μη, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο».

O Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, πάλι, θεωρεί πως «ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί» και διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε για την προστασία των καταθετών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ… Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την Ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι περιμένει μια μακρά νύχτα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου ότι «τα ποσά για την κυπριακή διάσωση δεν έχουν αλλάξει». «Πρέπει να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στις κυπριακές τράπεζες» υποστήριξε, τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Οι επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του προέδρους του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του αρμόδιου επιτρόπου για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν. 

Ενημέρωση των αρχηγών από Αναστασιάδη

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Κύπριο πρόεδρο. Μετά το τέλος του γεύματος εργασίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τους αρχηγούς ενημερώνοντάς τους πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε αυτήν τη φάση (ώρα 19.00), δεν έχει τεθεί θέμα «resolution» της Tράπεζας Κύπρου, ενώ ακόμη υπάρχει προβληματισμός για τον μηχανισμό ELA. 

Βάσος Λυσσαρίδης: Ο ένας εκβιασμός διαδέχεται τον άλλο

Να πει όχι στο σχέδιο των εταίρων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας καλεί τον κυπριακό λαό ο Βάσος Λυσσαρίδης. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής κάνει λόγο για εκβιασμό των «δήθεν εταίρων» που ελπίζουν σε υποχώρηση του κυπριακού λαού.

«Ο ένας εκβιασμός διαδέχεται τον άλλο και έτσι θα ελέγχουν τη χώρα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές» τονίζει ο κ. Λυσσαρίδης κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός «αποικιοκρατικού μορφώματος» κάτι το οποίο, όπως λέει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει μέσα στην Ευρώπη.

«Ο λαός μας θα πρέπει να πει όχι με όποιες συνέπειες, τις οποίες και θα αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο κ. Λυσσαρίδης καλώντας τους ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν την Κύπρο στην Ευρώπη ή όχι. Ο Κύπριος πολιτικός μάλιστα εκτιμά πως ο εκβιασμός αυτός θα ανατρέψει όλη την Ευρώπη και θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Παγκόσμια Τράπεζα: «Η κυπριακή κρίση θα μεταδοθεί στις αναδυόμενες αγορές»

Εντωμεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως «η κυπριακή κρίση θα μεταδοθεί στις αναδυόμενες αγορές». Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι ζήτησε με δηλώσεις της να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί στενά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή εφάπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάδοση της κρίσης από την Κύπρο θα είναι περιορισμένη. 

Bloomberg: «Game of chicken» για την Κύπρο, με εμπλοκή και της Τουρκίας

Οι χειρισμοί της Ευρώπης για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δείχνουν ολοένα πιο χαοτικοί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν μετατραπεί σε «παιχνίδι του δειλού» («game of chicken») με τρεις παίκτες: την Κύπρο, τη Ρωσία και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στο Bloomberg View λίγο πριν από την έναρξη του Eurοgroup, το αρχικό σχέδιο, που ήθελε τους καταθέτες να πληρώσουν για τη διάσωση, ήταν απαράδεκτο.

Το κυπριακό κοινοβούλιο το απέρριψε, και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 25η Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι, αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία, θα κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης που κρατάει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ζωντανό. Σε αυτό το «φιάσκο», λέει το Bloomberg, εντύπωση προκαλεί το ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν έναν χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση. Από τότε που η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο όποιο υπήρχε μεγάλο μερίδιο επενδύσεων κυπριακών τραπεζών, ήταν προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό τεστ για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, στο οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει, υποχρεώνοντας σε απώλειες τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και σε εκ νέου άνοιγμα τις τράπεζες, υπό νέα ιδιοκτησία. Όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, λέει το Bloomberg. Κατ’ αρχάς, η Κύπρος να μην ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο της ΕΚΤ, προκαλώντας κατάρρευση των τραπεζών και έξοδο από το ευρώ. 

Στη δεύτερη περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να εξασφαλίσει η Κύπρος, και σε αντάλλαγμα να πάρει ένα κομμάτι των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και ταυτόχρονα να αποκτήσει σημαντική επιρροή σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν οι κυπριακές τράπεζες αποτύχουν, η οικονομική ευρωστία του συνόλου της ζώνης του ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο για το «ασήμαντο» ποσό των 7 δισ. ευρώ -τη διαφορά μεταξύ των 10 δισ. ευρώ που η ΕΕ είναι πρόθυμη να δανείσει από τα συνολικά 17 δισ. που χρειάζεται η Κύπρος. Μια συμφωνία με τη ρωσική Gazprom θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Ρωσία καλείται να δώσει περίπου 5 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα ερευνών στα ύδατα της Κύπρου, που έχει 60 τρισ. κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία όμως υπόκεινται σε νομική πρόκληση από την Τουρκία, όπως επισημαίνει το Blοomberg. Οι Ρώσοι ηγέτες αισθάνονται παραπλανημένοι. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν επί μήνες να τους πείσουν να δώσουν περισσότερα από τα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο. Στην πράξη, με την προτεινόμενη επιδρομή στις καταθέσεις των Κυπρίων, θα υφαρπάξουν τα χρήματα που οι ηγέτες της Μόσχας αρνήθηκαν να δώσουν.

Σε ενδεχόμενη αποτυχία της Κύπρου να βρει λύση, το κόστος για τη Ρωσία θα είναι μεγάλο. Η Moody’s εκτιμά ότι η ρωσική έκθεση στο νησί υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια, 31 δισ. εκ των οποίων βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις. Αυτά τα χρήματα πιθανότατα θα «παγώσουν» μαζί με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ρώσων στην Κύπρο. Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει η αναδιάρθρωση των τραπεζών, που θα επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοκαταθέτες -κυρίως τους Ρώσους-, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν το 15% έως 20% των καταθέσεών τους, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία απαιτεί και τα τρία μέρη να διαπραγματευθούν από κοινού. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα είχε νόημα να συμμετάσχει τόσο η Τουρκία όσο και το κράτος των κατεχομένων, που έχουν σχετικά οικονομικά συμφέροντα και άμεση εμπλοκή στα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το ευρύτερο δίδαγμα είναι ότι η Κύπρος και οι άλλες χώρες της Eυρωζώνης δεν θα βρίσκονταν σε αυτήν τη θέση αν είχαν κινηθεί πιο γρήγορα για να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που θα διόρθωναν τις ατέλειες στον σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Μέχρι να το πράξουν, αυτή θα παραμείνει ευάλωτη σε κρίσεις που μπορεί να προκύψουν ακόμη και από τα πιο μικρά και «ασήμαντα» κράτη-μέλη της.

Εμπλοκή στη συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες;



Εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάστηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους στην Πειραιώς. Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις παγώνει την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην κόψει τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, «δωρίζοντας» στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει.

Τα μέτρα Λιλλήκα

Μάλιστα, ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς και το γεγονός -όπως υποστηρίζει- ότι η «λύση» που δόθηκε για τις απαράδεκτες απαιτήσεις του Eurogroup και της τρόικας «είναι ημιτελής». Ο Γιώργος Λιλλήκας προτείνει στον πρόεδρο Αναστασιάδη πέντε μέτρα, τα οποία άμεσα απεγκλωβίζουν την Κύπρο από το μνημόνιο. Είναι τα εξής:

– Η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να άντληση ακόμα μεγαλύτερων κεφαλαίων.

– Η πρόσκληση στην Κύπρο εταιρειών που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, αλλά και άλλων, με στόχο την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για προπώληση φυσικού αερίου ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Να ακολουθηθεί διαφανής και γρήγορη διαδικασία υποβολής προτάσεων και διαπραγμάτευσης, έξω από γραφειοκρατικές νοοτροπίες.

– Άμεσος καθορισμός διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και διορισμό Συμβουλίου Διοίκησης από τεχνοκράτες του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόσκληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον απανταχού ελληνισμό να στηρίξει το ταμείο και τους σκοπούς του.

– Άμεση διαμόρφωση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία της ενεργειακής υποδομής. Πρόσκληση όλων όσοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ενεργειακή υποδομή, με στόχο την έναρξη εργασιών στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014. Να ακολουθηθούν διαδικασίες ταχείας διεκπεραίωσης και διαφάνειας.

– Να δοθούν κίνητρα στην TOTAL για να επισπεύσει τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου, η οποία μπορεί να επιφέρει άμεσα έσοδα, αφού δεν χρειάζεται οποιαδήποτε υποδομή για την πώλησή του.

Η εμπλοκή με την τρόικα

Οι χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς, ουσιαστικά, δεν απέδωσαν καρπούς, αφού οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των δανειστών επέφεραν εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Μάλιστα, κάποια στιγμή, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε στην Ντέλια Βελκουλέσκου: «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απαίτηση να πάρει πάνω της η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. που χρωστά στον ELA η Λαϊκή. Πάντως, και από πλευράς ΔΝΤ υπάρχει εκνευρισμός. «Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τέτοιους πολιτικούς» φέρεται να είπε αξιωματούχος της τρόικας μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Το επικρατέστερο σενάριο για το κούρεμα

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα είχαν διαρρεύσει μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της επιβολής τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να μπει τέλος στην «οικονομία-καζίνο» της Κύπρου

Μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+, υποστήριξε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην «οικονομία-καζίνο» της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου -επταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, με επιτόκια ύψους μέχρι 6%- έχει βαθιά προβλήματα και πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

«Πρόκειται για μια οικονομία-καζίνο που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έπρεπε και πρέπει να κάνουμε κάτι, διότι διαφορετικά θα είστε εσείς, θα είμαι εγώ, θα είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup και πρόσθεσε πως οι Κύπριοι ηγέτες «είναι αλήθεια πως, κάποια στιγμή, προτίμησαν να προστατεύσουν αυτήν την οικονομία-καζίνο παρά να ευνοήσουν τον λαό τους, αλλά ο λαός είναι στον δρόμο και πρέπει να τον ακούσουμε».

Προκαλεί ο Σόιμπλε λίγο πριν από το Eurogroup

Εντωμεταξύ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε με δηλώσεις του για την κυπριακή κρίση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο» είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα». «Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες πρέπει να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια οφείλει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους» πρόσθεσε ο ίδιος. Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι το ότι «οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, όπως επισήμανε.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε επέρριψε ευθύνες στους Κύπριους πολιτικούς λέγοντας ότι «οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με εκείνη του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν».

Παρότι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι είναι γνωστός «ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει». «Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά, εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ» τόνισε σχετικά.

«Η Κύπρος, σε κάθε περίπτωση, έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ρομπάι – Μπαρόζο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 15:45

Μέτρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προτείνει ο Γ. Λιλλήκας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 14:01

Τι ξημερώνει για την Κύπρο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 09:45

Ο Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 04:13

Κύπρος: Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 03:17

Αποχώρησε η τρόικα από το Προεδρικό Μέγαρο – Σύσκεψη των πολ. αρχηγών, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 00:23

Κύπριος αξιωματούχος: «Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 22:41

Reuters: 20% κούρεμα στην τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 20:41

Ρεν: Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές για την Κύπρο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 21:12

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης