Αναχώρησε η τρόικα από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το ΔΝΤ έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες, γιατί ζητεί να καλύψει η Τράπεζα Κύπρου το χρέος ύψους 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής στο ELA.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει φαίνεται πως προκρίνεται η λύση για επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το ολονύχτιο θρίλερ των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία θα συνεχιστεί, καθώς ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις τους και μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να καταλήξουν σε μια πρόταση η οποία να ικανοποιεί τους διεθνείς πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), μερικές ώρες πριν την σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Με τέτοια επιμονή της Τρόικας δύσκολα θα καταλήξουμε σε συμφωνία» φέρεται να δήλωσε κι άλλος Κύπριος αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως από όσα διαρρέουν μέχρι στιγμής για τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των τροϊκανών επέφεραν εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε την Ντέλια Βελκουλέσκου: «Δε μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απαίτηση να πάρει πάνω της η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. που χρωστά στον ELA η Λαϊκή.

Πάντως και από πλευράς ΔΝΤ υπάρχει εκνευρισμός. «Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τέτοιους πολιτικούς», φέρεται να είπε αξιωματούχος της τρόικας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Κύπριος αξιωματούχος: «Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 22:41

Reuters: 20% κούρεμα στην τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 20:41

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης