Όταν αργά το βράδυ της Τετάρτης προετοιμάζονταν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την περίφημη τηλεδιάσκεψη με μοναδικό αντικείμενο την τελική φόρμουλα που θα έκρινε την αξιολόγηση, έφθασε από το Βερολίνο, πιθανώς και από το ΔΝΤ, το απαγορευτικό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε μία ρουκέτα. Είπε πως, εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurοgroup της Παρασκευής, θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕυρωζώνηςΗ τηλεδιάσκεψη θα έπρεπε να αναβληθεί έως ότου λήξει η συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Σόιμπλε της Πέμπτης. Αυτά τουλάχιστον αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τη γερμανική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, το Βερολίνο χθες διά στόματος της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφυγε την οποιαδήποτε δέσμευση, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως η οποιαδήποτε απόφαση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ληφθεί εντός της αίθουσας όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup της Μάλτας.

Η τελική φόρμουλα που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι είναι γνωστή ήδη από το βράδυ της Τρίτης που μας πέρασε. Αυτή η φόρμουλα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης και αυτήν τη φόρμουλα είχε υπ’ όψιν του ο Μοσκοβισί, όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοίνωνε πως η Κομισιόν θα ασκήσει πίεση στη Μάλτα, ώστε να διαμορφωθεί σύγκλιση απόψεων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε μία ρουκέτα. Είπε πως, εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurοgroup της Παρασκευής, θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Η ρουκέτα αυτή εξαπολύθηκε για λόγους ψυχολογικούς, παρατηρούν διπλωματικοί και οικονομικοί παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε, η διάρκεια της τροχιάς αυτής της ρουκέτας ήταν σύντομη, διότι το βράδυ της Τετάρτης ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να απαλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως κατά τη γνώμη του δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραφε μια ήπια πτωτική τάση ακολουθώντας τις χρηματαγορές της Ασίας και κατόπιν της Ευρώπης, ενώ και η Wall Street είχε κλείσει νωρίτερα με πτώση.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι και σήμερα ήταν από ανοδική έως ήπια πτωτική, γεγονός που ερμηνεύεται από τους ειδικούς ως μία προσεκτική προεξόφληση μιας θετικής λύσης στην αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης