Στο νησί του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών και στα κάστρα που ανέδειξαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ στην περίφημη ταινία* θα παιχθεί η τελευταία πράξη του εαρινού δράματος του ελληνικού ζητήματος.

Το σκηνικό έχει στηθεί. Οι πρωταγωνιστές παίρνουν τις θέσεις τους στο πλατό. Η ελληνική οικονομία κρατά την ανάσα της αναμένοντας τον χρησμό του κονκλαβίου της ζώνης του ευρώΗ Κoμισιόν διά του Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι θα πιέσει για λύση. Tο Βερολίνο διά του Σόιμπλε διεμήνυσε χωρίς δεσμεύσεις ότι μόνο στο Eurogroup και πουθενά αλλού μπορεί να βρεθεί λύση. Η Αθήνα διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και πριν από το Πάσχα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκηνικό έχει στηθεί. Οι πρωταγωνιστές παίρνουν τις θέσεις τους στο πλατό. Η ελληνική οικονομία κρατά την ανάσα της αναμένοντας τον χρησμό του κονκλαβίου της ζώνης του ευρώ.

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε από την Αθήνα πως για διαδικαστικούς λόγους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Ντάισελμπλουμ έγραψε στο Twitter ότι είχε «συζητήσεις και επαφές» για την Ελλάδα, ενώ το πρωί είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη «καλής προόδου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική φόρμουλα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η οποία, αν προκριθεί, θα κατατεθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή για τα λάβει το πολιτικό «ΟΚ» από τους υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβάνει δύο περικοπές και μία αναίρεση.

Η πρώτη περικοπή αφορά στις συντάξεις και θα είναι το 1% του ΑΕΠ με εφαρμογή την 1/1/2019.
Η δεύτερη περικοπή έχει να κάνει με το αφορολόγητο και ανέρχεται επίσης στο 1% του ΑΕΠ με ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2020. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται πως η «συμβιβαστική αυτή πρόταση» αποτελεί και την τελευταία γραμμή αμύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Και οι δύο αυτές περικοπές τίθενται υπό αναίρεση, εάν και εφόσον τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2018 δεν είναι τα επιθυμητά. Σε αυτήν την περίπτωση και οι δύο αυτές περικοπές θα εφαρμοστούν από 1/1/2019.

Όλα παίζονται στο τραπέζι του αυριανού Eurogroup, στο οποίο οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι σκληρές, καθώς οι δύο πλευρές πρόκειται να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους, ενώ οι δανειστές αναμένεται να… δείξουν τα δόντια τους, πιέζοντας για την επιβολή των μέτρων που ζητούν.

Εξάλλου, η δήλωση της Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ότι «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς.

Θα συζητήσουν και για τα «κόκκινα δάνεια»

Πέραν όλων όσων προαναφέρθηκαν και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία θα απασχολήσει τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τη «Handelsblatt».

Οι τράπεζες της Ε.Ε. έχουν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 920 δις ευρώ, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.

Σε εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν ρίσκο για τις τράπεζες που τα έχουν στην κατοχή τους. Το πρόβλημα δεν αφορά ωστόσο μόνο τέσσερις χώρες, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος επηρεάζεται από αυτήν την αρνητική κατάσταση.

*Tο γεράκι της Μάλτας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης