Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι χρειάζεται μία απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας τονίζει στην ομιλία του ότι «πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες» και ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός θέτει, επίσης, το ερώτημα «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: “Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στις 14.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνάντηση για το μεταναστευτικό (Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15.00 έως τις 16.00 (από τις 17.00 έως τις 18.00 ώρα Ελλάδας).

Τέλος, στις 16.15 (18.15 ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης