Ο χάρτης του δημοψηφίσματος

Παρακολουθήστε ζωντανά την έκτακτη πολιτική εκπομπή για το δημοψήφισμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ του ΟΧΙ δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει της ενσωμάτωσης των ψήφων στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, με ενσωματωμένο το 85,96 % (16.470/19.159 τμήματα), το εκλογικό σώμα ψήφισε ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ: 61%
  • Εγκρίνεται/ΝΑΙ: 39%

Νωρίτερα, με το κλείσιμο της κάλπης στις 7.00 το απόγευμα, οι αρχικές εκτιμήσεις των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων (δεν διενεργήθηκαν exit polls) έδωσαν προβάδισμα στο ΟΧΙ. Η πρώτη επίσημη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 9.00 το βράδυ, ωστόσο το ξεκάθαρο προβάδισμα του ΟΧΙ οδήγησε σε ανακοινώσεις λίγο μετά τις 8.30.

Έκτακτη συνεδρίαση EuroWorking Group και τετ α τετ Ολάντ-Μέρκελ

Οι κάλπες στήθηκαν μέσα σε κλίμα πόλωσης και με τη ρευστότητα να βρίσκεται στο κόκκινο.

Οι κάλπες στήθηκαν μέσα σε κλίμα πόλωσης και με τη ρευστότητα να βρίσκεται στο κόκκινο. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται το βράδυ να υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELAΉδη η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται το βράδυ να υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Ειδικότερα, είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των τραπεζιτών και της ΤτΕ, προκειμένου να εκτιμηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη έχει παραδεχθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το διαθέσιμο ρευστό στις τράπεζες θα φθάσει ως το βράδυ της Δευτέρας.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα διοργανώθηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες χρονικές συγκυρίες στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και ενώ όλα τα βλέμματα της Ευρώπης παραμένουν στραμμένα στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα έχουν συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι «για να αποτιμήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα». Παράλληλα, την ίδια ημέρα συνεδριάζει εκτάκτως το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ικανοποίηση Βούτση για το δημοψήφισμα

Για ένα «πετυχημένο δημοψήφισμα», το οποίο διεξήχθη «με αίσθημα ευθύνης και ενότητας» μέσα σε χρονικό διάστημα 6 ημερών έκανε λόγο ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκτίμησε πως το ποσοστό του ΟΧΙ μπορεί να ξεπεράσει το 55%, προσθέτοντας πως η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανήλθε πάνω από το 50%.

Το δημοψήφισμα για το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση των θεσμών προκάλεσε έντονες αναταράξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, την ίδια στιγμή που κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένα μέσα στην εβδομάδα πως ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το αν θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ ή να αποχωρήσει.

Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις

Με διψήφια διαφορά αναδείχτηκε νικητής το ΟΧΙ έναντι του ΝΑΙ στην τρίτη κυλιόμενη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Ειδικότερα:

ΟΧΙ: 55%
ΝΑΙ: 45%

Τι έδειξαν οι μετρήσεις των καναλιών:

– H Marc για τον Alpha δίνει: ΟΧΙ 49,5 – 54,5%, ΝΑΙ 45,5 – 50,5%

– H GPO για το MEGA δίνει: OXI 51,5%, NAI 48,5%.

– Η MRB για το Star δίνει: ΟΧΙ 49 – 54%, ΝΑΙ 46 – 51%.

– Η Metron Alalysis για τον Αnt1 δίνει: ΟΧΙ 52%, ΝΑΙ 48% (49% ΟΧΙ, 46% ΝΑΙ η πρώτη εκτίμηση).

Βασικές προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ασφαλές το αποτέλεσμα είναι:

  • να έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων, αναλογικά κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και
  • η διαφορά ανάμεσα στο ΟΧΙ και στο ΝΑΙ να είναι μεγαλύτερη από το 4%, για να μην υπάρχει πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Πρώτες αντιδράσεις

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί επανάσταση των απλών ανθρώπων. Ουδέποτε τόσοι λίγοι έδωσαν μια τέτοια μάχη απέναντι στους πολλούς και νίκησαν» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλεσμένος στην έκτακτη πολιτική εκπομπή για το δημοψήφισμα με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) ξεκαθάρισε πως «δεν θα κουρευτεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις», υπογραμμίζοντας πως είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία με την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η Δημοκρατία νίκησε».

Την ίδια στιγμή, με non paper η κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Ήδη ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και παρακολουθούν από εκεί τις εξελίξεις.

Η είσοδος του πρωθυπουργού, συνοδεία της συζύγου του

Άφιξη Τσακαλώτου

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Με διαφαινόμενη την επικράτηση του ΟΧΙ κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας και τη συνακόλουθη απεμπλοκή της χώρας από τη διαμορφωθείσα κατάσταση (capital control, κλειστές τράπεζες).

Το δημοψήφισμα Για πρώτη φορά κλήθηκαν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων (α) 55.206 άνδρες και (β) 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων (α) 4.772.029 άνδρες και (β) 5.082.965 γυναίκες.

Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος την έχει αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 και μετά.

Υπ. Εσωτερικών: Έγκυρα τα ψηφοδέλτια με κακότεχνο σταυρό

Έγκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίµησης σηµειωµένο κακότεχνα, σημειώνει με κατεπείγουσα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο ακόμη κι αν ο σταυρός δεν έχει τις γραµµές του εντελώς κάθετες µεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισοµεγέθεις, ή σχηµατίστηκε µε περισσότερες από µία προσπάθειες του εκλογέα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, σύµφωνα µε τη νοµολογία του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου, άκυρο θα πρέπει να θεωρείται µόνο το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισµα που παραβιάζει το επιβαλλόµενο από το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγµατος απόρρητο της ψηφοφορίας.

«Τέτοιου δε είδους διακριτικό γνώρισµα αποτελεί µόνον εκείνο το σηµείο, το οποίο µπορεί, σύµφωνα µε τα διδάγµατα της λογικής και της εµπειρίας, να προσδιορίσει άµεσα ή έµµεσα τον εκλογέα που ψήφισε µε το συγκεκριµένο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση δε αµφιβολίας, το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο, ενόψει της συνταγµατικής κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώµατος» προστίθεται στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εγκύκλιο

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης