Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα «κληρώνει» στο Βερολίνο για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς από τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για την πορεία τόσο της κυβέρνησης όσο και του ιδίου ως πρωθυπουργού.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν όλα τα ακανθώδη θέματα: από την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος της τρόικας και από τις φοροελαφρύνσεις μέχρι τις μεταρρυθμίσεις.

Από τις απαντήσεις της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας θα προκύψουν αβίαστα και πολιτικά συμπεράσματα, καθώς θα διαφανεί και ο χρόνος των εκλογών, ακόμη και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς θα θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.

Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς – Οι αντιδράσεις του Βερολίνου

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει εν πρώτοις να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό το ζήτημα η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να είναι επιφυλακτική. Παρότι η ίδια είχε πει ότι το εν λόγω θέμα θα τεθεί επί τάπητος το φθινόπωρο, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμη πρόωρο, όπως έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός θα αιτηθεί ακόμη να μπει τέλος στην αξιολόγηση της τρόικας και να μην υπάρξει τρίτο μνημόνιο, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Η κυβέρνηση πιέζεται κοινωνικά από τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας και στο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι μια συμφωνία για να φύγει η τρόικα θα λειτουργήσει κατευναστικά. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χθες από τη Νέα Υόρκη, ότι πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ευρώπη, μια δήλωση που αποδεικνύει ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι σε ανοικτή επικοινωνία και έχουν συνδιαμορφώσει την ατζέντα που θα τεθεί στο Βερολίνο.

Έτσι, ο Α. Σαμαράς θα εξηγήσει στη συνομιλήτριά του ότι η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές με επιτυχία -για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια-, ότι το πρόγραμμα αξιολόγησης τελειώνει και πρέπει να ολοκληρωθεί οριστικά, χωρίς νέο μνημόνιο. Θα εξηγήσει τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, ενώ θα φέρει και παραδείγματα γειτονικών χωρών, όπως η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι σε αυτό το αίτημα η κα Μέρκελ δεν θα είναι αρνητική. Ωστόσο, θα επισημάνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, περί τον Νοέμβριο. Εφόσον όλα πάνε όπως τα επιθυμεί ο κ. Σαμαράς και έχει διασφαλίσει και μια δήλωση στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου, τότε στο τέλος του έτους ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορεί με διάγγελμα να υποστηρίξει ότι έκανε πράξη ό,τι υποσχέθηκε, ότι δηλαδή έβγαλε την Ελλάδα από το μνημόνιο.

Με ένα τέτοιο «ατού» θα κάνει και το άνοιγμα προς κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τους πολυπόθητους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης