«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εκτός θεσμών» είναι το μήνυμα Μέρκελ-Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιχείρησε για πολλοστή φορά να θέσει το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, επιδιώκοντας «πολιτική λύση», ωστόσο οι δύο αξιωματούχοι ήταν ξεκάθαροι: «Η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο σε τεχνικό επίπεδο» και η ρευστότητα περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το déjà vu του Αλέξη Τσίπρα ήταν έντονο, καθώς Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Φιλικό κλίμα αλλά καμία ουσία για το ελληνικό ζήτημα στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

Τα χαμόγελα στην τριμερή συνάντηση (διάρκειας 2,5 ωρών) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα περίσσευαν, το κλίμα ήταν αρκετά φιλικό, ωστόσο –όπως μετέδωσε η Deutsche Welle– δεν υπήρξε καμία σύγκλιση στις «καυτές πατάτες» της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τόσο στον πρόεδρο της Γαλλίας όσο και στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οριακή και τα κρατικά ταμεία «στεγνώνουν» επικίνδυνα. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συνολική λύση μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ολάντ και Μέρκελ κάλεσαν τον κ. Τσίπρα για περισσότερα έργα, ζητώντας εντατικοποίηση των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμαναν πως η ελληνική πλευρά πρέπει να πείσει με έργα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διατηρεί σκληρή στάση. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Ταμείο δεν μπορεί να αποχωρήσει επί της παρούσης από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, η θέση της Αθήνας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη καθώς διατηρούνται οι απαιτήσεις για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τ’ άλλα η καγκελάριος της Γερμανίας φρόντισε να κάτσει δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας των εργασιών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στείλει μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως πως «ο δρόμος παραμένει μακρύς».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθάρισε πως «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ». Οι προτάσεις του προς τον πρωθυπουργό δεν αφορούσαν μόνο στην ελληνική οικονομία και τον τρόπο ανόρθωσης της αλλά και στο στυλ του Αλέξη Τσίπρα και την επιμονή του να… μη φορά γραβάτα

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα»

Παραγωγικές και φιλικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξη της στη Σύνοδο στη Ρίγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και χρειάζεται πολύ έντονη δουλειά για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

«Πρέπει να γίνει πιο εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους θεσμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο γερμανικό έντυπο Wirtschafts Woche.

«Δεν γίνεται απλώς να πετάξουμε (τους Έλληνες) έξω από τη νομισματική ένωση» είπε και πρόσθεσε πως είναι μείζονος σημασίας να αποφευχθεί το Grexit, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως αν δεν υπήρχε το ευρώ, τα κράτη της Ε.Ε. θα είχαν εμπλακεί σε μια σειρά νομισματικών πολέμων κατά τα τελευταία χρόνια.

Βloomberg: «Αγκάθια» οι συντάξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και ο ΦΠΑ

Εκτενές ρεπορτάζ για τις χθεσινές διαπραγματεύσεις φιλοξενεί το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λύση δεν υπήρξε καθώς παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και των συντάξεων. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με μοναδική δέσμευση οι τρεις ηγέτες να παραμείνουν σε στενή επαφή και να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα.

Το Bloomberg μεταδίδει επίσης ότι δεν έχει καταστεί γνωστό εάν τελικά θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. «Η κα. Μέρκελ, πάντως, προτίθεται να απευθύνει διάγγελμα στον γερμανικό λαό και στα μέλη του κόμματός της σε περίπτωση συμφωνίας» καταλήγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης