«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως «ο λαός έχει προσδοκίες και την απαίτηση για ριζικές αλλαγές».


Αφού ανέφερε πως «η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει και βρισκόμαστε υπό την κρίση των πολιτών», επεσήμανε πως «ερχόμαστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και της διαπλοκής». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δεν βρισκόμαστε εδώ για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια», διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και σπατάλες σε μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός λαός υποφέρει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«​Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Κανένας συμπολίτης μας μόνος του, χωρίς φαγητό και θέρμανση» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου​Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει η χώρα και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ αναφορικά με τους δανειστές ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση», η οποία θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση», βασισμένη σε ένα τετραετές δημοσιονομικό πλάνο και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.


«Κανένας συμπολίτης μας μόνος στην κρίση. Πρώτη προτεραιότητα όσοι συμπολίτες μας στερούνται φαγητό και θέρμανση» υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση έχει να αναμετρηθεί με μια σκληρή πραγματικότητα και δεν θα έχει καμία δικαιολογία να μην ανταποκριθεί. Η ευθύνη είναι βαριά» είπε, επισημαίνοντας πως «στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας σχέσης με την κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Χαμόγελα και φιλοφρονήσεις
 
Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας, λίγο μετά τις 11.00.

Τελευταίος στην αίθουσα μπήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Εκ δεξιών του στο τραπέζι κάθισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ αριστερά βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών – Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Ο νέος υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος βρέθηκε δίπλα – δίπλα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να περιμένουν υπομονετικά την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία έγινε με την ομιλία του πρωθυπουργού, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ. Η ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες των παρευρισκομένων.

Εικόνες μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο



Οι πρώτες… βόμβες

Η διαφοροποίηση από πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, με έμφαση στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κυριάρχησε στις πρώτες δηλώσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την προσέλευσή τους στη Βουλή.

«Stop» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και της ΔΕΗ, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ανάκληση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα που έγιναν με παράνομες διαδικασίες (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ), στήριξη των ανασφάλιστων και αποκατάσταση επικουρικών – επαναφορά 13ης σύνταξης δίνουν το στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Προσερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως σήμερα ξεκινάει μια «καινούργια ημέρα για την Ελλάδα» γεμάτη αισιοδοξία. Ο Πάνος Καμμένος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως τα στελέχη της κυβέρνησης είναι έτοιμα να παράγουν έργο. «Οι εκλογές τέλειωσαν. Ο λαός δεν θα περιμένει. Απαιτεί έργο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Π. Σκουρλέτη, υπουργού Εργασίας: 

Δηλώσεις Βαγγέλη Αποστόλου, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

Δηλώσεις Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου:

Δηλώσεις Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το νέο Yπουργικό Συμβούλιο -χωρίς τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς- θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η άφιξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα και την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης