Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα οποία επικυρώνουν οριστικά τον «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τον Βορρά και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε.» ανέφερε ο Ντ. ΤουσκΜε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξή του και ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ε.Ε.» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. είχε ανακοινώσει τη «λήξη της ακανόνιστης ροής μεταναστών» στον Βαλκανικό Διάδρομο, αλλά ότι στο τελικό ανακοινωθέν δεν είχε συμπεριληφθεί η φράση «ο Βαλκανικός Διάδρομος έκλεισε» εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας (όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα Ενημέρωσης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, Σλοβενία, Σερβία και Κροατία ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές, ενώ και η ΠΓΔΜ δημοσιοποίησε ότι θα λάβει παρόμοια μέτρα που θα οδηγήσουν πιθανώς σε «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου μέχρι την νέα σύνοδο κορυφής.

Όπως φαίνεται, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκμεταλλεύεται τα κενά μεταξύ των δύο συνόδων, στηρίζει εκούσια τις ενέργειες των δυτικών Βαλκανίων, και μάλιστα υπογραμμίζει ότι δεν αποτελούν μονομερείς αποφάσεις…


 Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης