Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Τσίπρας δέχθηκε νέα τελεσίγραφα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ ο οποίος είπε στον πρωθυπουργό: «The Game is over», δηλαδή «το παιχνίδι τέλειωσε».

Σε τετ-α-τετ τους καταγράφηκε ο εξής διάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr:

Τουσκ: «The game is over»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τσίπρας: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος. Έχω καταθέσει προτάσεις. Δυστυχώς, οι απαιτήσεις των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται και από το ΔΝΤ. Το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα. Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποίηση των ταμείων. Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε σε ξένους ανταποκριτές πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξαν σκληρές φωνές, αλλά και πιο ήπιες.

Σύνοδος Κορυφής: Σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup η λύση για Ελλάδα

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup.

Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης